Lekovito bilje
27.08.2013.

Kajsija je lek

Kajsija je lek

Iskoristite sezonu kajsija, osnažite i osvežite organizam. Bogatstvo vitamina i minerala, a mala kalorijska vrednost ovog voća preporučuje ga i za dijetalne jelovnike.

Kajsije sadrže velike količine kalijuma i natrijuma koji su pogodni za snižavanje krvnog pritiska i odlični u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Na zdravlje srca izuzetno povoljan efekat ima i visok sadržaj beta-karotena i likopena.
Vitamin A kojim kajsija obiluje snažan je antioksidans koji štiti ćelije i tkivo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima koji nastaju kao posledica izlaganja organizma različitim štetnim uticajima. Kajsije su i odličan izvor biljnih vlakana, koja povoljno utiču na sistem za varenje. Zahvaljujući celulozi i pektinima služe kao blagi laksativ. Sočan plod se posebno preporučuje anemičnim osobama zbog visokog sadržaja gvožđa. Sveži sok od kajsije koristi se kao lek kod groznice i kožnih bolesti, rashlađuje i ubrzava metabolizam. Uprkos nutritivno bogatom sastavu samog ploda srce kajsije ipak je najzdravije. Koštice kajsije vrlo su hranjive jer sadrže esencijalne masnoće i aminokiseline, kao i obilje vitamina i minerala. Posebne su i po vrlo retkom vitaminu B17 kojim je, zbog upotrebe rafiniranih namirnica, ljudska prehrana osiromašena i koji je u organizam nužno unositi svakodnevno.
No, s košticama kajsije treba biti umeren, spoj amigdalina (vitamina B17) kojem se pripisuje i antikancerogeno delovanje u većim količinama može biti toksičan. Stručnjaci preporučuju 6 do 10 semenki kajsije dnevno.

Domaći kompot od kajsija

Sastojci
5 kg kajsija
1,5 kg šećera
5 gr konzervansa
3 kesice vanilin šećera
2 litra vode

Način pripreme
Operite i oljuštite kajsije. Izvadite koštice, pa kajsije iseckajte na četvrtine. Zagrejte vodu u koju ste sipali šećer i vanilin šećer. Kada zaslađena voda provri, dodajte konzervans i iseckano voće. Kratko prokuvajte, pa vadite voće rešetkastom kašikom i sipajte u tegle. Zatim tegle prelijte vodom u kojoj se voće kuvalo, dobro ih zatvorite, zbijte jednu do druge i prekrijte ćebetom. Tek kada se tegle sasvim ohlade, odložite ih zajedno sa zimnicom na hladno i tamno mesto.


Domaći džem od kajsija
Sastojci:
2 kg očišćenih, veoma zrelih i mekih kajsija (oko 2.5 kg celih)
1,5 kg šećera

Postupak:
1. Kajsije oprati i očistiti, odstranjujući delove koji su počeli da tamne. Iseći svaku polutku na 2-3 dela. Odmeriti 2 kg i sipati u široku šerpu, poželjno bi bilo da ima deblje dno. Zapamtiti otprilike visinu koju kajsije u šerpi ispunjavaju.
2. Umešati 1.5 kg šećera. Oostaviti malo da kajsije puste sok.
3. Uključiti ringlu na maksimum. Kad krene vrenje i izbijanje pene, snagu ringle smanjiti na polovinu, i kuvati uz povremeno mešanje otprilike pola sata. Penu skidati kašikom ili uz pomoć cediljke. Penu ne treba bacati, jer se može iskoristiti u narednim danima kao preliv za sladoled ili neki kolač, ili palačinke... Penu ne želimo da ostane u džemu u tegli, jer se takav džem, zbog prisustva vazduha, lakše kvari, ali sama pena je vrlo upotrebljiva u danima nakon kuvanja džema.

Smanjiti snagu ringle na minimum, tj. na 1 na skali od 1 do 6. Kuvati uz povremeno mešanje, ne sme ništa da krene da se lepi po dnu. U poslednjih pola sata treba mešati na svakih par minuta, dok zapremina džema u šerpi ne opadne približno na onu koju je na početku zauzimalo voće bez šećera. Okvirno ukupno vreme kuvanja - manje od dva sata.
4. Oprane tegle sterilisati u rerni ugrejanoj na 100°C, što treba učiniti tokom poslednjih pola sata kuvanja džema. Zatim džem sipati u tegle, pa tegle vratiti u u rernu na još pola sata. Ovo se radi da bi se gornja površina džema blago sasušila i uhvatila koricu, a sve u cilju boljeg održavanja džema kasnije.
5. Kad se malo ohlade, tegle zatvarati celofanom preko koga treba zavrnuti poklopac. Po mogućstvu, džem čuvati na što hladnijem mestu. Od ove mere dobije se oko 2-3 tegle džema.

slike:medias.rs, pinkradio.com,erecepti.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje