Lekovito bilje
22.07.2013.

Sok od brusnice leči infekciju bešike

Nova studija pokazala je da je brusnica odlična za zdravlje mokraćne bešike, a ekstrakt ploda mogao bi biti korišćen za uklanjanje bakterija sa medicinske opreme.
Pijenje soka od brusnice, prema novom istraživanju, zaista može izlečiti infekciju bešike. Više od hiljadu pacijenata ima komplikacije s katetrom, tankom cevčicom koja u telo unosi tečnost ili iznosi urin. Međutim, na taj način bakterije s kože vrlo lako ulaze u telo i mogu zaraziti tkivo ili krv. Novom studijom sada je otkriveno da hemikalije u brusnicama menjaju ponašanje bakterija.
Konzumacija ovoga voća više od stotinu godina povezuje se sa prevencijom infekcija mokraćnog kanala, iako su neki naučnici svojevremeno tvrdili kako se to verovanje ne zasniva na činjenicama.
Prethodne studije pokazale su da brusnice sprečavaju zadržavanje bakterija na zidovima mokraćnog trakta zahvaljujući spojevima poznatim pod nazivom PAC (proantocijanidi).
Zbog ovakvog odnosa prema bakterijama, naučnici sada utvrđuju da li bi i pod kakvim uslovima ekstrakt ploda mogao biti upotrebljivan za dezinfekciju medicinske opreme.
Dečji sajt

izvor slike: bhportal.ba

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje