Lekovito bilje
18.09.2014.

Dunja – izvor zdravlja, plodnosti i dugovečnosti

U ishrani se retko koristi, što je šteta s obzirom na dugačak spisak lekovitih i za organizam blagotvornih svojstava

Zlatna jabuka ili sidonijska kruška, poznatija kao dunja, nekad je bila omiljeno i rasprostranjeno voće širom Evrope. Potiče iz jugozapadne Azije i Mediterana, a najčešće raste na Bliskom istoku, u Latinskoj Americi i SAD - u, gde su sorte malo mekšeg ploda.

Antički Grci povezivali su je sa plodnošću  i igrala je važnu ulogu u svadbenim veseljima, gde se nudila kao dar. Svadbena pratnja bacala je plod dunje na svadbena kola kojima su mladenci išli u svoj novi dom, a nevesti se darovala dunja kao simbol ljubavi, braka i plodnosti.

Dunja je izuzetno lekovita. Lekoviti su plodovi, listovi i seme. Od ploda posebno sok i sirup. Zahvaljujući taninu i sluzi, povoljno deluje na rad creva i sprečava infektivne bolesti. Dunjin sok ukuvan sa istom količinom šećera, leči kašalj, astmu i akutnu dijareju. Pečena ili kuvana dunja preporučuje se kod upale želudačne i crevne sluzokože, ali i za lečenje anemije. Čaj od cvetova dunje pomaže smirivanju kašlja. Čaj od semenki dunje deluje smirujuće, otklanja nesanicu, kao i zadah iz usta.

Dunje, inače, teško se konzumiraju sirove. Mogu da se kuvaju ili peku, pa najčešće služe za pripremu kompota, želea, marmelada i voćnih kašica. Inače, reč marmelada potiče iz portugalskog jezika, gde dunju zovu marmelo. Tamo je prvi put i napravljena marmelada.

Dunje se dobro slažu sa pečenim mesom, piletinom, pačjim mesom, junetinom i mesom divljači. Posebno ako se meso peče zajedno sa dunjama ili se služi s umakom od dunja.

PILETINA S DUNJAMA

Potrebno je:

800 g pilećeg belog mesa, 4 dunje, limun, dve tri grančice majčine dušice, 50 g putera, 200 ml mleka, kašika brašna, malo muskatnog oraščića u prahu, kašika kisele pavlake , 2 kašike prezli, malo maslinovog ulja, so i biber.

Priprema

Pileće belo meso prelijte maslinovim uljem, posolite, pobiberite, pospite seckanim bosiljkom i položite u pleh, obložen papirom za pečenje. Preko mesa poređajte dunje isečene na kolutiće, poprskajte maslinovim uljem i pecite 25 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Za to vreme zagrejte puter, dodajte brašno i toplo mleko i mešajte da se ne stvaraju grudvice. Posolite, dodajte malo muskatnog oraščića i pobiberite. Kad se sos zgusne skinite sa ringle, dodajte kiselu pavlaku i promešajte. Pripremljeni sos sipajte preko mesa i dunja i pecite još dva, tri minuta. Ukrasite seckanim peršunom i služite sa barenim krompirom.

SLATKO OD DUNJA

Potrebno je:

1 kilogram dunja
1,2 kilograma šećera
1 imun

Priprema

Dunje oljuštite i isekajte na kockice. Kako ih ljuštite tako ih stavljajte u šerpu punu hladne vode kako ne bi potamnele. U toj istoj vodi stavite ih da se kuvaju. Kada proključaju ostavite još par minuta na vatri izvadite i procedite. Nemojte da bacate vodu već odmerite 1 l, ako nema dovoljno dolijte. U toj vodi dodajte šećer i skuvajte šećerni sirup, dodajte sok od limuna i dunje. Kuvajte dok se tečnost ne zgusne.

Ako niste nikada pravili slatko to treba da bude gusto kao med. Svo vreme dok kuvate skidajte penu kašikom. Kada je slatko gotovo šerpu prekrijte mokrom krpom i ostavite da se tako ohladi preko noći. Sutradan napunite tegle i dobro zatvorite.

SIRUP ZA BRONHITIS

Izdrobite 5 g semenki dunje i prelijte ih sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 g svežeg soka od bokvice i 100 g meda od žalfije. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta na dan pre jela.

MELEM ZA OPEKOTINE

Izdrobite 10 g semenki dunje, prelijte sa 200 ml vode i sačekajte da se stvori sluzava masa. Nanosite je na oboleli deo tela, direktno ili kao oblog.

ZASLAĐIVAČ

Sameljite kilogram dunja, iscedite sok, a zatim mu dodajte 2 kg šećera i kratko prokuvajte. Sipajte u sterilisane flaše i koristite da zasladite čajeve za ublažavanje brojnih tegoba i bolesti.

SOK ZA ŽELUDAC

Operite i sitno narendajte kilogram dunja, pa ih procedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga pijete pre jela.

foto: markus-spiske-unsplash,KavindaF-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje