Alternativna medicina
11.02.2022.

Ovo su razlike između virusne i bakterijske infekcije

Vaše dete kija, kašljuca, nije mu dobro? A kako da znate da li je u pitanju samo viroza koju treba odležati par dana kod kuće ili bakterijska infekcija koja zahteva antibiotike, a samim tim i posetu lekaru?

Bakterije i virusi su dva dominantna tipa mikroba, usled čijeg dejstva se deca, ali i odrasli ljudi, razboljevaju. Simptomi bolesti koji se javljaju usled virusne ili bakterijske infekcije, često su veoma slični. Zajedničko i za bakterije i za viruse je da se prenose na isti način: kašljanjem i kijanje, kontaktom sa zaraženom osobom, kontaktom sa zaraženim površinama ili predmetima, zaraženom hranom ili vodom i kontaktom sa zaraženim životinjama. 

Osnovna razlika između virusne i bakterijske infekcije


Razlika između virusne i bakterijske infekcije je u tome šta je uzročnik infekcije, virus ili bakterija. A to se kliničkim pregledom ne može sa sigurnošću utvrditi već samo mikrobiološkim pregledom brisa grla i nosa.
Simptomi i razlike između virusne i bakterijske infekcije
Najčešće su slični, bolovi u grlu, kijanje, kašljanje, temperatura, glavobolja, malaksalost i sličnost.
Razlika može biti u sledećim simptomima i znacima.


Simptomi bakterijske infekcije:


- Temperatura preko 38 stepeni C
- Iscedak iz nosa i ispljuvak iz grla su gustog, lepljivog i žutozelenog sadržaja
- Groznica i preznojavanje
- Pojava uvećanih limfnih čvorova vrata
- Pojava beličastih naslaga na jeziku i krajnicima
Ovo su pokazatelji koji sa velikom verovatnoćom mogu da ukažu da se radi o bakterijskoj infekciji disajnih puteva.
Najbolja potvrda tome jeste rezultat mikrobiološke analize brisa grla i nosa sa antibiogramom, rezultati povišenih vrednosti CRP(C-reaktivni protein) i rezultat povišenih vrednosti leukocita kod kompletne krvne slike.

Ako je bakterijska infekcija – antibiotska terapija:

Na osnovu kliničke slike i navedenih laboratorijskih analiza postavlja se dijagnoza bakterijske infekcije respiratornih puteva i određuje antibiotska terapija prema antibiogramu. To je ispravan put lečenja bakterijske infekcije. Antibiotike treba uzimati prema uputstvu lekara do potpunog izlečenja bakterijske infekcije. 

Simptomi virusne infekcije:


-nagli porast temperature do 38
-gubitak apetita
-zapušen nos i obilan sekret iz nosa
-kašalj
- ubrzano disanje
- poremećaj spavanja ili stalna pospanost

Terapija virusne infekcije


Ako je virusna infekcija terapija je simptomatska, bez antibiotika.
Simptomatska terapija je obavezna i kod virusne i kod bakterijske infekcije i to: antipiretici, analgetici, sirupi za iskašljavanje i pomoćna lekovita sredstva u obliku pastila, vitamini, med, limun, itd.

Antibiotici samo po preporuci lekara


Poštujte preporuke lekara i ne dajite deci antibiotike na svoju ruku jer time pomažete bakterijama, odnosno dovodite do njihove rezistencije što kasnije otežava i onemogućava pravilno lečenje bakterijskih infekcija.


Influcid ima rešenje


U Srbiji je, 2007. godine registrovan prvi kompleksni homeopatski lek Influcid, nemačkog proizvođača Deutsche Homeopatie Union. Influcid je kombinvani lek koji u sebi sadrzi šest komponenti biljnog i mineralnog porekla, obrađenih homeopatskom tehnologijom. Smatra se da se ovim načinom obrade prirodnih sirovina dobijaju nanočestice koje imaju veću bioraspoloživost i minimum neželjenih efekata u odnosu na početne sirovine. Zbog toga su Influcid i drugi homeopatski lekovi odobreni za upotrebu u pedijatrijskoj populaciji. 
Istraživanja ruskih naučnika govore o dejstvu Influcid tableta kao prirodnog induktora interferona alfa, citokina koji predstavlja prvi signal u razvoju virusne infekcije. Stimulacijom produkcije interferona alfa u ćelijama epitela sluznice dolazi do blokade replikacije virusa u ćelijama i daljeg širenja virusne infekcije po telu. Zbog specifičnog mehanizma delovanja na organizam i visoke bezbednosti komplesni homeopatski lekovi su našli svoje mesto primene kod blagih i umerenih siptoma virusne infekcije kod dece od 3. godine i odraslih.  
 

promo tekst

foto:cdc-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Društvena igra logike i kombinatorike. Za decu stariju od 6. godina. Veoma interesa...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

10.
May
2024
Alternativna medicina
26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina