Alternativna medicina
11.02.2022.

Ovo su razlike između virusne i bakterijske infekcije

Vaše dete kija, kašljuca, nije mu dobro? A kako da znate da li je u pitanju samo viroza koju treba odležati par dana kod kuće ili bakterijska infekcija koja zahteva antibiotike, a samim tim i posetu lekaru?

Bakterije i virusi su dva dominantna tipa mikroba, usled čijeg dejstva se deca, ali i odrasli ljudi, razboljevaju. Simptomi bolesti koji se javljaju usled virusne ili bakterijske infekcije, često su veoma slični. Zajedničko i za bakterije i za viruse je da se prenose na isti način: kašljanjem i kijanje, kontaktom sa zaraženom osobom, kontaktom sa zaraženim površinama ili predmetima, zaraženom hranom ili vodom i kontaktom sa zaraženim životinjama. 

Osnovna razlika između virusne i bakterijske infekcije


Razlika između virusne i bakterijske infekcije je u tome šta je uzročnik infekcije, virus ili bakterija. A to se kliničkim pregledom ne može sa sigurnošću utvrditi već samo mikrobiološkim pregledom brisa grla i nosa.
Simptomi i razlike između virusne i bakterijske infekcije
Najčešće su slični, bolovi u grlu, kijanje, kašljanje, temperatura, glavobolja, malaksalost i sličnost.
Razlika može biti u sledećim simptomima i znacima.


Simptomi bakterijske infekcije:


- Temperatura preko 38 stepeni C
- Iscedak iz nosa i ispljuvak iz grla su gustog, lepljivog i žutozelenog sadržaja
- Groznica i preznojavanje
- Pojava uvećanih limfnih čvorova vrata
- Pojava beličastih naslaga na jeziku i krajnicima
Ovo su pokazatelji koji sa velikom verovatnoćom mogu da ukažu da se radi o bakterijskoj infekciji disajnih puteva.
Najbolja potvrda tome jeste rezultat mikrobiološke analize brisa grla i nosa sa antibiogramom, rezultati povišenih vrednosti CRP(C-reaktivni protein) i rezultat povišenih vrednosti leukocita kod kompletne krvne slike.

Ako je bakterijska infekcija – antibiotska terapija:

Na osnovu kliničke slike i navedenih laboratorijskih analiza postavlja se dijagnoza bakterijske infekcije respiratornih puteva i određuje antibiotska terapija prema antibiogramu. To je ispravan put lečenja bakterijske infekcije. Antibiotike treba uzimati prema uputstvu lekara do potpunog izlečenja bakterijske infekcije. 

Simptomi virusne infekcije:


-nagli porast temperature do 38
-gubitak apetita
-zapušen nos i obilan sekret iz nosa
-kašalj
- ubrzano disanje
- poremećaj spavanja ili stalna pospanost

Terapija virusne infekcije


Ako je virusna infekcija terapija je simptomatska, bez antibiotika.
Simptomatska terapija je obavezna i kod virusne i kod bakterijske infekcije i to: antipiretici, analgetici, sirupi za iskašljavanje i pomoćna lekovita sredstva u obliku pastila, vitamini, med, limun, itd.

Antibiotici samo po preporuci lekara


Poštujte preporuke lekara i ne dajite deci antibiotike na svoju ruku jer time pomažete bakterijama, odnosno dovodite do njihove rezistencije što kasnije otežava i onemogućava pravilno lečenje bakterijskih infekcija.


Influcid ima rešenje


U Srbiji je, 2007. godine registrovan prvi kompleksni homeopatski lek Influcid, nemačkog proizvođača Deutsche Homeopatie Union. Influcid je kombinvani lek koji u sebi sadrzi šest komponenti biljnog i mineralnog porekla, obrađenih homeopatskom tehnologijom. Smatra se da se ovim načinom obrade prirodnih sirovina dobijaju nanočestice koje imaju veću bioraspoloživost i minimum neželjenih efekata u odnosu na početne sirovine. Zbog toga su Influcid i drugi homeopatski lekovi odobreni za upotrebu u pedijatrijskoj populaciji. 
Istraživanja ruskih naučnika govore o dejstvu Influcid tableta kao prirodnog induktora interferona alfa, citokina koji predstavlja prvi signal u razvoju virusne infekcije. Stimulacijom produkcije interferona alfa u ćelijama epitela sluznice dolazi do blokade replikacije virusa u ćelijama i daljeg širenja virusne infekcije po telu. Zbog specifičnog mehanizma delovanja na organizam i visoke bezbednosti komplesni homeopatski lekovi su našli svoje mesto primene kod blagih i umerenih siptoma virusne infekcije kod dece od 3. godine i odraslih.  
 

promo tekst

foto:cdc-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Društvena igra logike i kombinatorike. Za decu stariju od 6. godina. Veoma interesa...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno