Alternativna medicina
22.12.2021.

Kako pametno koristiti biljke u jačanju urođenog imuniteta

Zbog činjenice da i sami možemo uticati na imuni sistem, i pozitivno i negativno, važno je biti informisan o najvažnijem odbrambenom sistemu našeg organizma. Adekvatno znanje o tome šta je imunitet i kako funkcioniše ujedno predstavlja i dobru zdravstvenu prevenciju, koja je i te kako u našim rukama.

Imunitet je temelj zdravlja našeg organizma.


- Imunitet predstavlja sposobnost organizma da se odbrani od različitih bolesti. Međutim, to je ujedno vrlo složen sistem koji delimo u dve osnovne kategorije – urođeni i stečeni. Urođeni imunitet imamo od rođenja i on je spreman da eliminiše patogene na samom početku infekcije, ali nije specifičan ni za jedan patogen i nema mogućnost pamćenja. Naše ćelije koje igraju dominantnu ulogu u odbrani kod urođenog imuniteta su makrofazi, neutrofili, NK ćelije – ćelije ubice, zatim su tu razni medijatori kao citokini koji vrše sinhronizaciju imunog odgovora tako što poboljšavaju, između ostalog, komunikaciju među ovim već pomenutim ćelijama urođenog imuniteta - kaže dr Jelena Džarić.


Biljke koje imaju pozitivan efekat na urođeni imunitet


Nama je od skoro dostupan biljni sirup, Alpikol, koji ima u sebi pametno odabrane biljke koje utiču na to da nam osnaže urođeni imuni odgovor.
- Izabrane su sa naučne strane dugo proučavane biljke koje imaju pozitivan efekat na urođeni imunitet, ali osim toga same pokazuju još blagotvornih dejstava kod infekcija. 
Glavne komponente Alpikol sirupa su CRNA ZOVA, JUŽNOAFRIČKA MUŠKATLA i BETA GLUKAN iz pivskog kvasca. 
- Kao što je rečeno ove biljke pokazuju svaka za sebe antivirusno i antibakterijsko dejstvo kao i pozitivan efekat stimulacije brzog odgovora urođenog imuniteta. Ali su pametno i naučno spojene tako da je njihovim kombinovanjem efekat još veći – ističe doktorka. 
Osim ovih pomenutih efekata svaka od njih ispoljava i dodatne korisne efekte. 
- Crna zova dovodi svojim antioksidativnim efektom do brzog oporavka organizma, što je veoma značajno kod virusnih infekcija. Dodatni efekat južnoafričke muškatle je da pojačava izbacivanje sekreta iz gornjih disajnih puteva što je od izuzetnog značaja pošto je neophodno kod virusnih infekcija izbaciti sekret, u suprotnom bi taj sekret bio odlična podloga za razvoj bakterijskih infekcija. 
Na kraju bih, navodi doktorka, izdvojila prečišćen i standardizovan beta glukan iz pivskog kvasca koji se u svim studijama pokazao kao odličan kod stimulacije urođenog imuniteta. 
- Naučno je dokazan efekat ovog beta glukana iz pivskog kvasca kao najbolji, a glukani iz gljiva nemaju tako dobar potencijal. Kada birate beta glukan proverite da li je njegov izvor pivski kvasac (tada ste sigurni da imate odličan beta glukan) i da li je standardizovan sa imenom Yestimun, pošto je to znak kvaliteta i dobrog imunološkog efekta.


Alpikol sirup, pogodan i za decu i za odrasle


Da bismo na vreme odreagovali na napad virusa bitno je da vodimo računa o našem imunitetu. 
- Naša briga bi trebalo da bude usmerena dugoročno na održavanju našeg urođenog imuniteta spremnim da
odreaguje uvek na pravi način kada dođe u kontakt sa patogenim napadačem. Tu će nam pomoći i izbor olakšati ALPIKOL sirup. Pametna kombinacija biljnih ekstrakata koje će jačati naš urođen imunitet. Pogodan za decu i za odrasle. Posebno je bitno da znam da nema veštačkih boja i konzervansa, pa je zato neophodno držati ga u frižideru po otvaranju. Uz Alpikol sirup uvek predlažem zdravu ishranu, fizičku aktivnost, svež vazduh, dobar san i smanjenje stresa za podizanje imuniteta.
 

foto:alpen-pharma, ben-white-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno