Alternativna medicina
27.08.2021.

Ojačajte dečji imunitet u prvim školskim danima

Razmišljajte da imunitet deteta podignete pre polaska u školu

Vrlo često se u praksi, ali i u životu životu van ordinacije, srećem sa pitanjem: „Šta ću kada dete pođe u školu, ponovo će biti bolesno?”. Kolektivi donose tu opasnost da se virusi lako šire među decom. Ne postoji lako rešenje ovog problema, veoma je kompleksno i potrebno je lično, ali i kolektivno angažovanje, kaže dr Jelena Džarić
Pre svega, navodi doktorka, treba razmišljati o tome da se imunitet podigne pre polaska u školu, a kada se krene u školu treba razmišljati o merama koje će pomoći da se spreči širenje virusnih infekcija. Za prvu aktivnost su odgovorni samo roditelji, a za drugu je potrebna saradnja roditelja i škole.

Kako ojačati dečji imunitet?


- Prvo bih dala značaj u delu kako ojačati imunitet kod dece i podsetila na sve radnje koje mogu roditelji da sprovedu sami. Pored zdave ishrane, dovoljne fizičke aktivnosti, dobrog sna i svežeg vazduha možemo dodati u ishranu prirodne sastojke koji će pomoći da se osnaži dečiji imuni sistem – objašnjava dr Džarić.

 

Šta je imunitet?


Ona kaže da se ovde pre svega postavlja pitanje šta je uopšte imunitet odnosno imuni sistem?
- Najjednostavniji odgovor na pitanje jeste da je imunitet sposobnost organizma da se odbrani od različitih bolesti, virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija, kao i svih štetnih, kako bioloških, tako i hemijskih materija. Naš imuni sistem ima dva dela jedan koji imamo na rođenju i on se naziva UROĐENI imunitet a drugi se razvija u toku života i njega nazivamo STEČENI ili specifični imunitet. Razlika između ova dva imuniteta je da urođen daje brz imuni odgovor, on reaguje odmah po kontaktu sa izazivačem, nije specifičan za izazivača znači reaguje isto na svakog koji nas ugrozi. S druge strane stečeni je specifičan za izazivača, sporije reaguje treba mu vremena ali će posle prvog kontakta uvek prepoznati agresora i reagovati adekvatno u njegovoj eliminaciji.

Urođeni imunitet može da se ojača


Prema njenim rečima mi možemo uticati na urođeni imunitet tako što ćemo koristiti prirodne preparate koji će osnažiti ovaj deo imunog sistema. 
- Jedan od veoma efikasnih preparata koji se može naći kod nas je ALPIKOL sirup. U svom sastavu ima potpuno prirodne biljne komponente CRNE ZOVE i JUŽNOAFRIČKE MUŠKATLE uz dodatak najboljeg, prečišćenog i standardizovanog BETA GLUKANA iz PIVSKOG KVASCA. Zajedničkim dejstvom ovih komponenti postiže se ojačavanje urođenog imunog sistema i njegova još brža reakcija. Osim delovanja na podizanju imunog odgovora ova kombinacija pomaže da se organizam što pre oporavi i pomaže da se izbaci sekret nakupljen u gornjim disajnim putevima. Da bi se zaustavilo razboljevanje dece pri polasku u školu bilo bi dobro da dve nedelje pre prvog školskog zvona dajemo detetu Alpikol sirup – savetuje dr Džarić. 


Ovo su mere koje treba preduzeti u sprečavanju širenja virusa

Mere koje treba preduzeti u kolektivima da bi se sprečilo širenje virusa, su nam već veoma dobro poznate zbog pandemije koja je bila prisutna zadnjih godinu dana. 
- Osnovno je da se deca nauče da redovno peru ruke, da pravilno koriste maramice, da se redovno provetravaju prostorije u kojim borave deca. Ne zaboravimo da je najvažnija mera kojom će roditelj pomoći svom detetu ali i drugoj deci je da kada je dete i minimalno bolesno odleži kod kuće par dana. Ovo je neophodno pošto je i za banalne virusne infekcije preko potreban odmor da bi se organizam izborio i oporavio. Kada ostavite dete koje se razbolelo kod kuće činite dobro pre svega svom detetu, a ujedno štitite i drugu decu od širenja virusa.

Promo tekst

foto:vitolda-klein-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina