Alternativna medicina
23.07.2021.

Ovih dana aktuelna je letnja prehlada-evo načina kako da je izbegnete

Najčešći simptomi prehlade, kijanje, slinav nos, grlobolja i promuklost, ne dešavaju se samo kad je hladno. I dok vi i vaše dete bezbrižno uživate u letu i suncu može da vas iznenadi jaka prehlada, naročito ako imate oslabljen imunitet. Srećom, ova prehlada uglavnom traje kratko, do četiri dana, i ne ostavlja posledice. Ako traje duže od četiri dana, nije naodmet da posetite lekara.

Pažljivo sa klima uređajima


Osim virusa, koji nikada ne miruju, uzrok letnjih prehlada mogu da budu i klimatizovane prostorije u kojima je vazduh prehladan, a često i nedovoljno čist. Štetni mikroorganizmi nalaze se u mnogim klima – uređajima u automobilima, u stanovima, javnom prevozu...
Savet: Idealna temperatura prostorije je 20-21 stepen Celzijusa. Razlika između temperature u prostoriji i spoljne temperature ne bi trebalo da bude veća od pet stepeni. Zato ako idete u kupovinu ili na neko drugo mesto gde vi ne možete da kontrolišete temperaturu zaštite se nošenjem lagane jakne ili marame.


Bežite od promaje


Takođe, često se protiv vrućine borimo otvaranjem prozora, pa sa decom sedimo na promaji, što je još jedan od uzroka letnjih prehlada. Promaja hladi sluzokožne membrane koje ne mogu da se izbore sa virusima na adekvatan način. 
Savet: Nikada, ma koliko vam bilo vruće, nemojte biti na promaji. 


Ne ostajte dugo u hladnoj vodi


Osim toga, i deca i odrasli skloni su da spas od vrelina potraže kupanjem u hladnoj vodi, i to tako što u vodu naglo uskaču, a telo se tada lako može ohladiti i postati ranjivo na viruse prehlade, a može doći i do temperaturnog šoka ukoliko je temperatura vašeg tela mnogo viša od temperature vode.
Savet: Nemojte dugo ostajati u hladnoj vodi čak ni kada vam to prija i obavezno se dobro osušite nakon kupanja! Možete se zaštiti presvlačenjem u suvu odeću odmah nakon što ste izašli iz vode. Tako se vaše telo neće ohladiti.
Ledena pića za kojim često posežemo tokom letnjih vrućina hlade sluzokožu, a organizam tada više nije u stanju da efikasno odbija viruse prehlade.
Savet: Ostavite vaše piće van frižidera pre nego što ga popijete i nemojte koristiti kocke leda. Brzo ispijanje ledenih pića osvežava samo na trenutak. Kasnije vam je još više vruće: telo reaguje na šok hladnoće pojačavajući cirkulaciju. Bolje je piti ih lagano.


Izbegavajte gužve


Izbegavajte zadržavanje na mestima gde ima dosta ljudi. Gužva stvara savršene uslove za širenje virusa prehlade, naročito u zatvorenim prostorijama. Jedan od primera je gužva u javnom prevozu: ograničena cirkulacija vazduha i veliki broj ljudi je raj za klice. Rizik od vazdušne infekcije je naročito visok na takvim mestima – i prehlada nije daleko.
SAVET: Iskoristite bicikl ukoliko je put kratak. Pored toga, svež vazduh pomaže cirkulaciji i jača odbranu vašeg organizma. U slobodno vreme, izaberite bašte umesto prostorija koje su klimatizovane.


Perite ruke što češće


Perite ruke nekoliko puta dnevno jer se virusi sakupljaju na koži. Postoji rizik da se prehladite ukoliko se pozdravite ili dodirnete kvaku koju je koristio neko ko je već prehlađen. Ukoliko vaše ruke zatim dođu u kontakt sa licem, virusi lako dođu do vašeg tela preko sluzokože u vašem nosu.
SAVET: Leti su vlažne maramice odličan način da se osvežite i da očistite ruke – barem neko vreme. I što je najvažnije, lako ih je poneti sa sobom.

Influcid mora da se nađe u vašoj putnoj apoteci


Influcid je velika pomoć kod letnjih prehlada, povišene temperature i groznice i zato treba da bude obavezan deo vaše putne apoteke. Brz prelazak iz rashlađenih prostorija na visoke letnje temperature, hladna pića sa ledom izazivaju šok za organizam i često su uzrok kijavice, upale grla i ždrela. Influcid tablete su jednako dobre i zimi i leti jer rešavaju probleme povišene temperature, kašlja i malaksalosti. Pomažu, kako deci, tako i roditeljima.

sponzorisani tekst

foto: carlos-lindner-unsplash, nathan-dumlaoI-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Ravensburger puzzle Asura za čuvanje RA17971
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.099,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bicikl 16 Zuzum crveno bela 1160085
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
17.290,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Veliki koferi 514.240-sampanj
Kofer ENOVA Sevilla 75cm šampanj
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ravensburger Lepak za puzzle RA17935
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.090,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno