Alternativna medicina
23.06.2023.

Ako krajnici muče dete, leto je idealno vreme za njihovu operaciju

Leto je idealno vreme za operaciju krajnika kod dece, utvrdili su američki naučnici. A razlog da se deci operišu krajnici tokom letnjih meseci uopšte nije medicinske prirode, već je jednostavno - praktičan. 
-Deci je potrebno od deset dana do dve nedelje za oporavak, pa leto pruža idealnu mogućnost da se krajnici izvade, a da to ne ugrozi školske obaveze ili proslavu zimskih praznika - objasnila je dr Lora Koci, otorinolaringolog bolnice „Gotlijeb Memorijal“ u Melrouz Parku.


Operacija krajnika, najčešći razlozi


Ciljevi njihovog uklanjanja, uglavnom, uključuju: poboljšavanje disanja, prestanak hrkanja i proređivanje prehlada i infekcija uha. 
- Ništa od toga ne ugrožava život niti je hitno, pa se operacija može uraditi onda kada je to najpogodnije, objasnila je dr Koci.
Krajnici su limfno tkivo koje učestvuje u odbrambenom mehanizmu organizma kao filter koji zadržava bakterije i druge mikroorganizme, čime sprečava nastajanje infekcija. Međutim, kada su krajnici nefunkcionalni, dovode do sporijeg napredovanja deteta, otežanog disanja, poremećaja sna, zamora, dekoncentrisanosti, otežanog gutanja, slabije uhranjenosti, neprijatnog zadaha, izmene govora, pa se preporučuje njihovo uklanjanje.
- Problemi s krajnicima mogu izazvati poremećaje sna, koji dalje dovode do preosetljivosti, lošeg uspeha u školi i, čak, poremećaja u razvoju – istakla je dr Koci. 

Operacija krajnika -opravak traje do dve nedelje


Hirurško uklanjanje nepčanih krajnika (tonzila) naziva se tonziletkomija. Predstavlja hiruršku porceduru koja se obavlja u cilju lečenja infekcije ili zapaljenja tonzila (tonzilitisa). Oporavak nakon uklanjanja nepčanih krajnika traje 10 do 14 dana.

Operacija krajnika i ishrana


Nakon operacije pacijent je na posebnom režimu ishrane koji podrazumeva mlaku ili hladnu hranu. U samom početku postoperativnog toka, odnosno prvih sedam dana nakon operacije, hrana treba da bude tečna ili kašasta, pasirana (da ne povredi ranu), a zatim se postepeno prelazi na normalnu ishranu. Sve vreme oporavka hrana i piće ne smeju da budu izrazito topli, kiseli, ljuti, gazirani i slani. Preporučuje se uzimanje sladoleda, ali ne preterano hladnog.

Tonsilotren ima rešenje za česte upale grla


Ako vaše dete ima česte upale grla, isprobajte Tonsilotren, nemački prirodni preparat. Pažljivo odabrane i kombinovane homeopatske, biljne i mineralne aktivne sirovine u leku Tonsilotren omogućavaju: smanjenje bola u grlu kod virusnih infekcija, smanjuje mogućnost pojave ponovnih infekcija grla i upale krajnika i podstiče odbrambene mehanizme samoizlečenja odnosno jača imuni sistem. Tonsilotren podstiče jačanje imunog sistema u celini, ubrzava zarastanje oštećenih tkiva i sprečava ponovne angine i to za dva i po puta, kako su pokazala brojna klinička ispitivanja. 

Promo tekst
foto:freepik, vitolda-klein-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina