Alternativna medicina
24.05.2021.

Naučite dete da diše pravilno

Disanje na usta kod dece nije samo loša navika već predstavlja ozbiljan medicinski problem kojem se često ne pridaje veliko značenje. Zato je veoma važno da vaše mališane naučite da pravilno dišu, a to znači da dišu - na nos. Dakle, nos služi za disanje, a usta za jelo. 
Međutim, nos kod dece iz raznoraznih razloga može da se zapuši, pa dete mora da pribegne disanju na usta zbog čega je često umorno, smanjena mu je koncentracija u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a tegobe su naročito izražene pri povećanoj fizičkoj aktivnosti.

 
Zapušen nos kod dece- uzroci i posledice


Roditelje obično najviše zabrinjava to što ne znaju zašto je detetu zapušen nosić. Mala deca, koja tek počinju da grade svoj imunitet, pa su zbog toga podložnija infekciji, najčešće oboljevaju od virusnih infekcija. Međutim, roditelji znaju da nos može biti zapušen i zbog drugih uzroka, kao što 
opstrukcija nazalnih puteva, problemi sa sinusima, ali i alergijom, respiratornim infekcijama, polipima u nosu i uvećanim krajnicima. Ovog puta ćemo se zadražati na sinuzitisu, jer se ovaj problem veoma često javlja u dečjem uzrastu, naročito kod školaraca. 
Sinusi, parne šupljine smeštene u kostima glave
Sinusi su parne koštane šupljine smeštene u kostima glave. Pokriva ih respiratorna sluznica koja je u ovoj regiji daleko tanja nego u nosu. Ove šupljine su tesno povezane sa očnom i lobanjskom dupljom, kao sa i moždanim opnama. Kad se upali sluznica koja oblaže sinuse javlja se sinuzitis, a on može biti posledica prehlade, upale grla ili alergije.


Simptomi upale sinusa


Neki od simptoma sinuzitisa kod mališana su pojačano curenje
iz nosa, otežano disanje na nos, privremeni gubitak osećaja mirisa, glavobolja, opšta slabost organizma.


Problem sa sinusima ne sme da se zanemari


Školska deca su obično meta sinuzitisa, a to može biti neprijatna bolest, naročito kada se ne dijagnostikuje na vreme i ne leči kako treba. Jednostavno – mikrorganizam stigne u sluzokožu koja oblaže sinuse „iznutra”, tamo se razmnožava, oštećuje je i nastaje zapaljenje. Kod dece, to su uglavnom virusi, ali se nažalost i bakterije neretko lako „usele” u sinuse.
U ove prolećne dane i alergija može doprineti nastanku sinuzitisa. 


Kako uspostaviti normalno disanje na nos?


Navika da dete diše na usta, već smo to rekli, šteti zdravlju i dovodi do poremećaja ritma disanja, refleksno ograničava kretanje grudnog koša i smanjuje ventilaciju pluća. Stručnjaci najzdravijim smatraju potpuno ili mešovito disanje u kojem istovremeno učestvuju trbušni mišići, dijafragma i međurebarni mišići. Evo kako da dete naučite da pravilno diše...
Prvi korak
Stanite zajedno s detetom uspravno, raširite noge u širini ramena i spustite ruke duž tela. Izdahnite vazduh i sačekajte dok se ne pojavi potreba da udahnete.
Drugi korak
Brojte u sebi do osam, polako udahnite kroz nos, najpre kao da hoćete da usmerite vazdušnu struju u stomak (pri čemu se stomak blago ispupči), zatim širite grudi koš i podižite ramena. Obratite pažnju na kraju udaha stomak treba da bude blago uvučen.
Treći korak
Energično izdahnite istim redosledom: opustite dijafragmu i napregnite trbušne mišiće, uvlačeći stomak, opustite mišiće i spustite ramena.
Četvrti korak
Zadržite disanje, a kad budete morali da udahnete,  ponovite sve ispočetka.
Peti korak
Nastojte da dete vežba u slobodnom ritmu prilikom šetnji na svežem vazduhu.
- Važna pojedinost: kada se radi pun udisaj, glavu treba blago podići, a prilikom izdisaja je treba spustiti.
- Ujutru i preko dana radite tip punog disanja za aktiviranje: produženi udisaj (dok napravite 4-6 koraka), zadržavate dah (za dva koraka) i skraćeni izdisaj (za dva koraka).


Lek za zapušen nos


Homeopatija blago i nežno i na potpuno prirodan način  podstiče vaš organizam na aktiviranje svih unitrašnjih resursa za održanje zdravog stanja. U apotekama širom Srbije možete dobiti homeopatski lek Cinnabsin koji neguje sinuse, pomaže kod problema sa upalom sinusa i nosne sluznice, podstiče izbacivanje sekreta iz sinusa čime se smanjuje osećaj pritiska u glavi i sprečava nastanak infekcija . Zbog svog prirodnog sastava Cinnabsin mogu da koriste i mališani u predškolskom uzrastu, školarci, sportisti i odrasli i stare osobe sa ovim problemom. Cinnabsin je u obliku tableta koje se jednostavno otapaju u ustima više puta u toku dana.
Više na sajtu Mama nature


promo tekst

foto:unsplush.com,pexels.com, pexels-andrea-piacquadio

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno