Alternativna medicina
07.04.2021.

Alergija na polen - koji lek za alergiju na polen pomaže?

Proleće je vreme kada biljke cvetaju i ispuštaju polen u vazduh što znači da je sezona alergija uveliko počela. Simptomi poput zapušenog nosa, kijanja, suznih, crvenih očiju i nadražajnog kašalja onemogućavaju osobama sa alergijskim rinitisom da normalno funkcionišu. Zbog ove alergije, koju ima skoro pola miliona ljudi u Srbiji, život može prilično da se iskomplikuje. Srećom, postoji rešenje, a krije se u adekvatnoj i blagovremenoj terapiji.

Šta znači alergija na polen?

Polen je jedan od najčešćih pokretača sezonskih alergija. Stručnjaci alergiju na polen obično nazivaju sezonskim alergijskim rinitisom. Svakog proleća, leta i jeseni, biljke puštaju sitna polenova zrna da bi oplodile druge biljke iste vrste. Većina polena koji uzrokuje alergijske reakcije potiče od drveća, korova i trava. Od ovih biljaka nastaju mala, lagana i suva polenova zrna koja putuju putem vetra. Polen drveća, polen trava, kao i njihova kombinacija mogu proleće učiniti neprijatnim periodom za ljude sklone alergijama, dok kod osoba sa astmom mogu da budu uzrok učestalih astmatičnih napada.

Zašto se javlja alergija na polen?

Alergija na polen javlja se kada usled kontakta sa alergenom imunološki sistem proizvodi antitela imunoglobulin E ili IgE. Oni proizvode histamin koji može izazvati alergijsku reakciju i simptome alergije.

Kada se alergija najčešće javlja?

Alergijske reakcije se najčešće javljaju u dečjem uzrastu, ali se alergija može ispoljiti prvi put i u odraslom dobu. Ponekad se ispoljavaju sa promenom uslova i mesta života, dolaskom u kontakt s novim alergenima, kao i što se neke alergijske reakcije, za koje smatrate da ste prerasli ponovo ispolje u zrelom dobu. Statistika kaže da deca koja su u periodu između pet i 10 godina bila alergična na polen 12 godina kasnije – 90 % njih i dalje pokazuje ove simptome.

Koji su simptomi alergije na polen?

Simptomi prolećne alergije na polen uglavnom su isti i kod odraslih i kod dece, a uključuju curenje sekreta iz nosa, zapušen nos, kijavicu, kašalj, svrab i suzenje očiju, probleme sa sinusima, nadražaj grala i lak bol u grlu.

Koliko traje alergija?

Simptomi alergije počeli su da se primećuju već početkom marta, a smenjivanje alergena u vazduhu trajaće veoma dugo ako uzmemo u obzir i ambroziju koja je kod nas prisutna do novembra. U rano proleće počinje da cveta drveće i taj proces traje do početka maja. Prvo cveta leska, zatim jova, pa vrbe i brestovi. Kasnije cvetaju breza, bukva, javor i hrastovi. Trave cvetaju od maja do polovine jula, a većina manjim intezitetom cveta i u septembru. Korovi cvetaju od druge polovine maja do novembra. Ovaj period obuhvata cvetanje ambrozije, raznih vrsta loboda, kiselice, bokvice i pelena.

Kako polenska alergija deluje na decu, a kako na odrasle?

Alergijski rinitis kod dece i kod odraslih značajno narušava kvalitet života i svakodnevne aktivnosti. Kada su simptomi ove bolesti izraženiji - koncentracija je smanjena, javlja se glavobolja i konstantan umor, a stalno curenje sekreta iz nosa stvara povećanu nervozu. Sve se to kod odraslih odražava na radnu sposobnost, a kod dece na rezultate u školi.

Kako da se zaštitimo?

Veoma je važno započeti pripremu za alergije pre nego što polen dostigne najviši prolećni nivo i ispolje se simptomi alergije. Ne treba čekati da se simptomi alergije ispolje, potrebno je obaviti konsultaciju sa ORL specijalistom i prema preporuci započeti sa terapijom, jer priprema u pravo vreme može olakšati simptome tokom cele sezone. Ukoliko nikada nisu rađena alergološka ispitivanja, pravo je vreme da se urade, kako bi uz savete lekara nastupajući period osobe sa alergijskim reakcijama provele bez tegoba ili sa minimalnim simptomima.

Preporuka je da se za uzimanjem antihistaminika počne otprilike dve nedelje pre nego što se obično ispolje simptomi alergije.

Polinol, najbolji homeopatski lek za alergiju na polen

Kao veoma efikasan kod alergija pokazao se nemački homeopatski lek „Polinol“. To su tablete, potpuno prirodnog sastava, zbog čega ih mogu koristiti i deca od treće godine. Sprovođenjem mera koje nam omogućavaju da smo manje u kontaktu sa alergenima i primena „Poliol“ tableta na vreme, od velike su koristi za odlaganje alergijske reakcije i pojave prvih simptoma alergije, tako da duže možemo da uživamo u proleću, a ne da se skrivamo... Tablete se jednostavno otapaju u ustima, a za decu se mogu rastvoriti u kašičici vode. Koriste se u lečenju polenskih kijavica. Za razliku od hemijskih lekova u lečenju alergija (antihistaminici, kortikosteroidi, kapi za nos) koji su efiksni u određenom vremenskom periodu, ovaj homeopatski lek može se uzimati tokom cele sezone trajanja alergija (od marta do novembra), dokle god postoje simptomi.

foto:pixabay.com,dhu-homeopatija.com

 

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno