Alternativna medicina
01.10.2014.

Puls otkriva bolest

Iskusan ajurvedski dijagnostičar može na osnovu pulsa da otkrije bolest u najranijoj fazi, kada postoji dobra prognoza za izlečenje, kaže dr Boško Hristić, lekar ajurvedske medicine

Osnovni dijagnostički alat u ajurvedi, drevnoj indiskoj medicini, jeste puls jer on registruje impulse koje šalje svaka ćelija našeg organizma. Zato iskusan ajurvedski terapeut može na osnovu pulsa da otkrije sve poremećaje u organizmu i to za samo nekoliko minuta.

Prema ajurvedi, u pulsu svake osobe ogleda se uzajamni odnos duha, tela i kosmosa, a njegovim „čitanjem“ stičemo preciznu informaciju o tome kako se telo prilagođava uticajima unutrašnje i spoljašnje sredine.

Pritiskanjem radijalnog pulsa sa tri prsta, iskusni ajurvedski stručnjaci mogu da dijagnostikuju bolesti ne samo kardiovaskularnog sistema, već i dijabetes, astmu, alergije...

Oni mogu da otkriju neravnoteže u ranim stadijumima, kada nema bilo kakvih kliničkih simptoma i kada postoji dobra prognoza za izlečenje.

- Pulsna dijagnostika je jedna od napoznatijih dijagnostika tradicionalne indijske medicine ajurvede, a najčešće se radi na radijalnoj arteriji zgloba šake. Merenje pulsa traži dugogodišnje iskustvo i praksu i često nepogrešivo svedoči šta se u stvari dešava u našem organizmu - objašnjava dr Boško Hristić, specijalista genetske akupunkture, pulsne dijagnostike, lekar ajurvedske medicine i konsultant u Centru za detoksikaciju, alergije, gojaznost i imunitet “Balans medika”.

Ajurveda smatra da prirodom upravljaju tri osnovna organizaciona principa, koji se nazivaju doše. Doše su prisutne u svim formama i procesima u prirodi, i igraju ključnu ulogu u svim aspektima našeg tela, duha i sredine. Kod svakog čoveka prisutne su tri doše: vata doša - predstavljena kretanjem, pita doša - predstavljena energijom i kapha doša - predstavljena strukturom. Doše su u svakom čoveku ravnomerno raspoređene, a poremećaj njihovog odnosa prvi je predznak bolesti i narušavanja ravnoteže u sistemu duh - telo.

- Kroz ajurvedu poniremo duboko u uzrok bolesti, u poremećene odnose tri doše. Zahvaljujući pulsnoj dijagnostici, precizno se određuje stanje doša u balansu, odnosno priroda čoveka s kojom je rođen i sa kojom ostaje do kraja života, a naziva se vikruti, i trenutni disbalans koji zovemo prakriti. Na tom saznanju temelje se svi dalji tretmani. Cilj nam je da trenutni disbalans vratimo u stanje ravnoteže s kojim je svako od nas rođen. Prakriti i vikruti su kod svakog čoveka različiti, i zato svakom pacijentu pristupamo individualno – kaže dr Hristić.

U ajurvedi pored pulsne dijagnostike postoji nekoliko metoda kliničkog pregleda koje uključuju pregled urina, stolice, jezika, govora, očiju, noktiju i opšteg stanja organizma.

foto: cstevepb-unsplash


 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Društvena igra logike i kombinatorike. Za decu stariju od 6. godina. Veoma interesa...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno