Alternativna medicina
01.10.2014.

Puls otkriva bolest

Iskusan ajurvedski dijagnostičar može na osnovu pulsa da otkrije bolest u najranijoj fazi, kada postoji dobra prognoza za izlečenje, kaže dr Boško Hristić, lekar ajurvedske medicine

Osnovni dijagnostički alat u ajurvedi, drevnoj indiskoj medicini, jeste puls jer on registruje impulse koje šalje svaka ćelija našeg organizma. Zato iskusan ajurvedski terapeut može na osnovu pulsa da otkrije sve poremećaje u organizmu i to za samo nekoliko minuta.

Prema ajurvedi, u pulsu svake osobe ogleda se uzajamni odnos duha, tela i kosmosa, a njegovim „čitanjem“ stičemo preciznu informaciju o tome kako se telo prilagođava uticajima unutrašnje i spoljašnje sredine.

Pritiskanjem radijalnog pulsa sa tri prsta, iskusni ajurvedski stručnjaci mogu da dijagnostikuju bolesti ne samo kardiovaskularnog sistema, već i dijabetes, astmu, alergije...

Oni mogu da otkriju neravnoteže u ranim stadijumima, kada nema bilo kakvih kliničkih simptoma i kada postoji dobra prognoza za izlečenje.

- Pulsna dijagnostika je jedna od napoznatijih dijagnostika tradicionalne indijske medicine ajurvede, a najčešće se radi na radijalnoj arteriji zgloba šake. Merenje pulsa traži dugogodišnje iskustvo i praksu i često nepogrešivo svedoči šta se u stvari dešava u našem organizmu - objašnjava dr Boško Hristić, specijalista genetske akupunkture, pulsne dijagnostike, lekar ajurvedske medicine i konsultant u Centru za detoksikaciju, alergije, gojaznost i imunitet “Balans medika”.

Ajurveda smatra da prirodom upravljaju tri osnovna organizaciona principa, koji se nazivaju doše. Doše su prisutne u svim formama i procesima u prirodi, i igraju ključnu ulogu u svim aspektima našeg tela, duha i sredine. Kod svakog čoveka prisutne su tri doše: vata doša - predstavljena kretanjem, pita doša - predstavljena energijom i kapha doša - predstavljena strukturom. Doše su u svakom čoveku ravnomerno raspoređene, a poremećaj njihovog odnosa prvi je predznak bolesti i narušavanja ravnoteže u sistemu duh - telo.

- Kroz ajurvedu poniremo duboko u uzrok bolesti, u poremećene odnose tri doše. Zahvaljujući pulsnoj dijagnostici, precizno se određuje stanje doša u balansu, odnosno priroda čoveka s kojom je rođen i sa kojom ostaje do kraja života, a naziva se vikruti, i trenutni disbalans koji zovemo prakriti. Na tom saznanju temelje se svi dalji tretmani. Cilj nam je da trenutni disbalans vratimo u stanje ravnoteže s kojim je svako od nas rođen. Prakriti i vikruti su kod svakog čoveka različiti, i zato svakom pacijentu pristupamo individualno – kaže dr Hristić.

U ajurvedi pored pulsne dijagnostike postoji nekoliko metoda kliničkog pregleda koje uključuju pregled urina, stolice, jezika, govora, očiju, noktiju i opšteg stanja organizma.

foto: cstevepb-unsplash


 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Društvena igra logike i kombinatorike. Za decu stariju od 6. godina. Veoma interesa...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

10.
May
2024
Alternativna medicina
26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina