Alternativna medicina
15.09.2014.

Alergije opasno prete

U vazduhu je sada najviše ambrozije, pa su zdravstvene tegobe izraženije. Očekuje se da se respiratorni problemi produže i narednih nedelja

Od alergijskog rinitisa, najčešće bolesti disajnih organa, kod nas po nekim procenama boluje oko 400.000 osoba. Svaka peta osoba u Srbiji, odnosno 1,5 miliona ljudi, pati od alergije na ambroziju, pokazuje nezvanična procena Agencije za zaštitu životne sredine.

U vazduhu je upravo sada najviše ambrozije, pa su zdravstvene tegobe izraženije. Očekuje se da se respiratorni problemi produže i narednih nedelja jer se najveće dnevne vrednosti i prekoračenja mere u septembru.

Lečenje alergija je vrlo složeno. Klasični lekovi, međutim, nisu jedini način da se sa njima izborimo. Od alternativnih metoda lečenja posebno se ističe homeopatija, koja naučno dokazano postiže ogromne uspehe u lečenju alergija.

– Radovi iz medicinske literature dokazuju da je homeopatija isto toliko efikasna u lečenju alergije kao i klasična antialergijska terapija, s tim što je homeopatija jeftinija, bezbednija i nema nikakvih štetnih dejstava na organizam. Može koristiti u svim uzrastima i uz svu ostalu medicinsku terapiju – kaže prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog i načelnik Odeljenja za pulmologiju Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Alergije se ispoljavaju kao različite bolesti. Javljaju se u obliku tačkastih ili slivenih osipa po koži tela i lica, u obliku ekcema, alergijskog konjuktivitisa, rinitisa, bronhitisa, astme, kolitisa, to jest zapaljenske bolesti creva. Najviše je alergičnih na nikl, ambroziju, polen, buđ, prašinu i grinje, pojedine antibiotike, ali u porastu su i alergijske reakcije na kozmetiku, kućnu hemiju, hranu...

Osnovna razlika između prehlade i alergijske kijavice je što prehlada prolazi za nekoliko dana, a alergija može potrajati i nekoliko meseci, mada imaju slične simptome.

Šta se zapravo dešava u našem organizmu kad imamo alergiju, pitali smo prof. dr Nestorović?

- Reakcija koja nastaje kada alergeni i antitela dođu u kontakt izaziva lučenje više materija, a jedna od njih je histamin. Histamin dovodi do širenja i povećane propustljivosti zidova krvnih sudova. Zbog toga nastaju crvenilo, otoci i zapaljenja tkiva, a ponekad i gušenje.

S njim smo razgovarali i o uzrocima, dijagnostifikovanju i lečenju alergija.

– Alergijska reakcija u nosu naziva se alergijskim rinitisom i često je praćena i tegobama u očima. Najčešće je sezonska ili polenska. Kad će sezonske alergije početi, zavisi od toga da li je zima bila blaga ili oštra. Od kraja februara do sredine marta je kritičan period za one alergične na polen drveća, od kraja aprila do septembra za osobe alergične na polen trava, a od kraja jula do oktobra za alergične na polen korova – upozorava dr Nestorović.

Najčešće tegobe

– začepljen nos
– curenje iz nosa
– kijanje
– svrab i crvenilo nosa
– nadražajan, suv kašalj
– otežano disanje
– zviždanje u grudima
– gušenje

*40% populacije u Srbiji
pati od nekog oblika alergije

*300 miliona ljudi u svetu
boluje od astme

*25% svetske populacije pati od alergijske kijavice

POLINOL Za terapiju alergije i alergijske kijavice.Otklanja simptome alergijske kijavice

Kombinovani homeopatski lek
• Tretman sezonskih i stalnih alergijskih kijavica različitog uzroka
• Ne izaziva pospanost
• Koristi se samostalno ili u kombinaciji sa drugim lekovima za alergijsku kijavicu
• Pogodan za upotrebu kod dece od 3.godine i odrasle

Alergijska kijavica može biti posledica alergije na polene trava, drveća ili korova, kućne prašine, grinja, dlake životinja...

Polinol tablete su kombinovani homeopatski lek koji se korsti za tretman alergijske kijavice različitog uzroka. Potpuno je prirodnog sastava, čime se omogućava bezbedna i efkasna upotreba Polinol tableta u dužem vremenskom periodu. Više informacija na sajtu http://www.alergijanapolen.rs

foto: cenczi-pixaba

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno