Zdravlje
11.04.2021.

Koncentracija dece je važna. Ovo su namirnice koje će uticati na njeno poboljšanje

Često se dešava da deca školskog uzrasta lako gube koncentraciju i fokus ukoliko im stvari koje uče ne pobuđuju radoznalost i ne motivišu ih. Naravno, na to veliki uticaj imaju i spoljašnji faktori, stvari na koje se može uticati, a dosta pomaže i vežba koncentracije kao i podsticanje i motivisanje deteta nagradama. 

Međutim, veliku ulogu igra i odmor tj. dovoljna količina sna kao i pravilna ishrana i unos određenih namirnica koje pomažu u poboljšavanju koncentracije. Zato je važno u njihovu ishranu uključiti i ove namirnice.

Žitarice, integralni hleb i zobene pahuljice 

Žitarice sa celim zrnom (raž, zob, integralni pirinač, heljda, kinoa) bogate su ugljenim hidratima i vitaminom B koji je veoma važan za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i rad mozga. Doručak sastavljen od integralnih žitarica utiče na kratkoročno pobošljavanje pamćenja. 

Jaja za bolju koncentraciju dece

Mozak se kod dece razvija velikom brzinom, naročito u prvim godinama života, a veliku ulogu u njegovorm napredovnju ima vitamin kolin poznatiji kao vitamin B8. 

Veoma je važan za bolje pamćenje a u većim količinama nalazi se u žumancetu. Jedno žumance zadovoljava gotovo celokupne dnevne potrebe osmogodišnjaka za ovim vitaminom. Takođe, jaja su bogata gvožđem, sadrže vitamin A i folnu kiselini. 

Sve ove materije važne su za pravilanrazvoj i funkcionisanje svih ćelija a naročito ćelija u mozgu. Zato bi trebalo da deca redovno konzumiraju jaja, naravno, uoliko nemaju alergijske reakcije na ovu namirnicu. 

Koncentracija dece i riba bogata omega -3 masnim kiselinama 

Neke vrste omega-3 masnih kiselina su zastupljene u mozgu i pomažu normalnoj funkciji nervnih ćelija i samim tim rešavanju problema sa koncentracijom. U velikoj količni nalaze se u skuši, svežoj tuni, lososu, haringama i pastrmkama. Zato pokušajte da makar jednom nedeljno mesni obrok zamenite nekom vrstom ribe. 

Pasulj

Ova namirnica bogata je vitaminima, mineralima i proteinima i izvrsna je za decu. U odnosu na druge vrste pasulja, crveni pasulj sadrži više omega-3 masnih kiselina koje su važne da pravilan rad mozga.  Zato bi trebalo da i ova namirnica na nedeljnom nivou bude uključena u ishranu mališana. 

Koncentracija dece i mlečni proizvodi - svež sir, mleko i jogurt

Ovi mlečni proizvodi prepuni su B vitamina i proteina koji su neophondih za razvoj i pravilno funkcionisanje moždanog tkiva. Takođe, sadrže i enzime koji imaju bitnu ulogu u funkcijama i procesima koji se dešavaju u mozgu. 

Još jedna prednost ove namirnice je što sadrži i dosta kalcijuma koji je od velikog značaja za razvoj zdravih kostiju i zuba. U zavisnosti od uzrasta, deca imaju različite potrebe za kalcijumom ali bi bilo najbolje da imaju dva do tri obroka dnevno koji sadrže kalcijum. 

Tamna čokolada, ukusna a dobra za koncentraciju dece

Čokolade koje imaju visok procenat kakaa i bez šećesa, ili kada su zaslađene biljnim zaslađivačima, pomažu u koncentraciji i zdrave su. Školarcima će u umerenim dozama ova namirnica biti glavni saveznik za popravljanje koncentracije, a možete čak sa njom napraviti i neki domaći kolač sa zdravim sastojcima, koji će pružiti dodatnu energiju. 

Borovnice

Ova voćka sadrži antioksidanse koji poboljšavaju dotok krvi i kiseonika u mozak i time poboljšavaju pamćenje i koncentraciju u narednih pet sati od njihovog konzumiranja. 

Orašasti plodovi 

Semenke i orašasti plodovi sadrže dosta vitamina E i antioksidanasa koji poboljšavaju kognitivne sposobnosti a dovoljna je konzumacija samo male količine dnevno kako bi se osetili njihovi benefiti. Sadrže i amino kiseline uz koje će pamćenje i koncentracija biti na mnogo višem nivou. 

foto: pixabay

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Kuhinje i pribor 20030-91125lic
Set ukljucuje 17 delova: kecelja, kuvarska rukavica, oklagija, modle za kolače, spatula...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.570,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Edukativne 90670 lic
Igracka sadrzi imitaciju drvenih vocki.  Delovi voca su povezani sa cicak trakom tak...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Drvene igračke 90081lic
Daska za seckanje - voće i povrće, 90081
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.680,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno