Zdravlje
02.12.2020.

Evo kako možete da sprečite, a potom i da lečite upalu krajnika kod dece

Promo tekst

Jedan od najčešćih razloga za odlazak otorinolaringologu ili pedijatru u dečjem uzrastu predstavljaju upale nepčanih krajnika ili tonzila, koje se često ponavljaju. Pod ponavljanim infekcijama podrazumeva se najmanje pet infekcija godišnje. Obično se javljaju u jesen i zimu, u periodu vlažnog i hladnog vremena, a povezane su i sa boravkom u kolektivu.

– Krajnici se nalaze na ulazu u digestivne i respiratorne puteve imaju zaštitnu funkciju, predstavljaju deo imunološkog sistema. Razlikuju se faringealna tonzila, poznata kao treći krajnik, iza i iznad mekog nepca na zadnjem zidu ždrela, nepčane tonzile smeštene između nepčanih lukova i jezična tonzila koja se nalazi iza baze jezika. Veličina tonzila različita je u različitim uzrastima – objašnjava dr Ivan Baljošević, specijalista otorinolaringologije.
Kod dece nefunkcionalni krajnici izazivaju opale, dovode do otežanog disanja, poremećaja sna i koncentracije, zamora, otežanog gutanja, što vodi u lošu uhranjenosti i loše napredovanje deteta, izmene govora, neprijatnog zadaha...

– Više od 80 odsto svih upala tonzila započinju kao virusne infekcije, a najčešći izazivači su rinovirusi, adenovirusi, kao i virusi influence i parainfluence. Međutim, virusne infekcije mogu se često komplikovati bakterijskim infekcijama, kada se uključuju antibiotici, dok su najvažnije indikacije za hirurško lečenje ponavljane infekcije tonzila i uvećanje tonzila koje izaziva otežano disanje i gutanje – ističe naš sagovornik.
On dodaje da je svetski trend smanjivanje indikacija za hirurško uklanjanje krajnika, zbog čega se sve više koriste prirodni preparati.

– Danas se u cilju sprečavanja ponavljanih infekcija krajnika primenjuju pojedini registrovani prirodni homeopatski preparati poput „Tonsilotrena“ koji treba uzimati najmanje dva meseca. U našoj praksi imamo veoma dobra iskustva sa ovom vrstom preventivne terapije – ističe dr Baljošević.
Ako vaše dete ima česte upale grla, isprobajte „Tonsilotren“, nemački prirodni preparat. On doprinosi smanjenju bola u grlu kod virusnih infekcija, smanjuje mogućnost pojave ponovnih infekcija grla i upale krajnika i podstiče odbrambene mehanizme samoizlečenja, odnosno jača imuni sistem. „Tonsilotren“ ubrzava zarastanje oštećenih tkiva i sprečava ponovne angine i to za dva i po puta, kako su pokazala brojna klinička ispitivanja.

Foto:pexels-andrea-piacquadio, 110842004-pojoslaw-dreamstime

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno