Zdravlje
20.11.2019.

Znate li zašto je 2007. godina bila važna za naš zdravstveni sistem

Homeopatija je izvorno evropski metod lečenja koji se u većini zemalja Evropske unije primenjuje više od 200 godina. Osim u Nemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Belgiji, Holandiji i Velikoj Britaniji, od skora i u Švajcarskoj građani mogu da se leče homeopatijom na teret zdravstvenog osiguranja. Ministarstvo zdravlja Republike Srbije odobrilo je homeopatiju kao komplementarnu granu medicine 2007 godine, ali se homeopatski lekovi kod nas ne dobijaju na recept.


U Srpskom lekarskom društvu postoji Sekcija za homeopatiju, a poslednjih godina otvaraju se i privatne škole homeopatije u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Kompleksni homeopatski lekovi su prvi put su se pojavili u državnim i privatnim apotekama u Srbiji 2007, a danas ih ima 18. Čak 56 odsto stanovnika Nemačke, kolevke homeopatije, koristi homeoaptske lekove. U Francuskoj se homeopatijom leči 77 odsto građana, u Austriji 62 odsto, u Belgiji 69 odsto, a u Španiji 33 odsto, pokazuju najnoviji podaci Evroposke koalicije proizvođača homeopatskih i antorpozofskih lekova.


Reč homeopatija potiče od grčkih reči homoeos, što znači sličan i pathos, što znači patnja. Homeopatija je komplementarna medicinska grana čiji je osnovni princip lečenja sadržan u rečenici „Similia similibus cuentur“ (Neka se slično leči sličnim). Praktično, to znači da će ista supstanca koja kod zdravog pojedinca izaziva simptome bolesti, kod bolesnika lečiti bolest sa takvim istim simptomima.
Po homeopatski lek ne morate ići samo kod lekara homeopate. U apotekama širom Srbije dostupni su nemački kombinovani homeopatski lekovi za razne zdravstvene tegobe. U ovom periodu posebno se preporučuje "Immunokond", homeopatski lek koji je specijalno dizajniran da jača imuni sistem dece koja imaju česte infekcije disajnih puteva, nosa, grla, sinusa i uha.
I "Immunokind" i ostali homeopatski lekovi mogu se kupiti bez recepta, dovoljno je da ih zatražite od svog farmaceuta.
Promo tekst
Foto: healthline.com, hollandandbarrett.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno