Zdravlje
19.10.2019.

Kada treba da se zabrinete ako vam dete noću piški u krevet

Čak 16 odsto petogodišnjaka i oko 10 odsto šestogodišnjaka povremeno se tokom noći upiški u krevet. Ako se to desi jednom, dva puta, ne treba brinuti, jer obično prolazi samo od sebe, ali ako je umokravanje često, dete treba odvesti pedijatru. 

Nakon skidanja pelena oko druge ili treće godine deca najčešće veoma brzo uspostavljaju kontrolu nad pražnjenjem bešike, pa se povremeno umokravanje do pete godine ne smatra problemom.
Međutim, ako dete i nakon navršene pete godine nastavi da mokri u krevet najmanje jednom nedeljno, treba ga odvesti pedijatru. Ovaj problem nešto je češći kod dečaka nego kod devojčica. 

Detetu se možete desititi da se upiški u krevet nakon nekog stresnog događaja koji vama i ne izgleda strašno, ali i usled poremećaja funkcija bešike. Ovaj uzrok je daleko češći i javlja se kod dece koja tokom dana u toelet idu češće ili ređe nego što je očekivano za njihov uzrast.
Problem  se javlja usled naslednog faktora, ako dete ima veoma čvrst san ili nizak noćni kapacitet bešike. Deca koja pate od noćnog umokravanja često  postaju povučena i stidljiva, jer ovaj problem loše utiče na njihovo samopouzdanje, pa ih zbog toga ne treba grditi, kažnjavati i posramljivati.
Umesto toga, detetu u večernjim satima redukujte unos tečnosti i podsećajte ga da pred spavanje uvek obavezno ode u toalet.
foto: cinfasalud, comocurarse, diariovasc

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno