Zdravlje
10.08.2019.

Oprez! Meteorolozi „pale“ narandžasti alarm, a alergolozi crveni

Ambrozija utiče na 50 odsto svih alergija i zato s pravom nosi titulu najmoćnijeg alergena. Cveta od avgsta do kraja oktobra, a najveće dnevne vrednosti polena u vazduhu beleže se tokom avgusta i septembra. Samonikla korovska biljka ambrozija toliko je prilagodljiva, plodonosna i otporna da je svrstavaju u jednu od najinvazivnijih biljnih vrsta u celoj Evropi, a njenom polenu pripada neslavna titula najjačeg prirodnog alergena.


Potrebno je samo 20 do 30 zrna polena ambrozije u kubnom metru vazduha pa da senzibilisana osoba reaguje nekom alergijskom manifestacijom – curenjem nosa, kijanjem, peckanjem očiju, kašljem ili otežanim disanjem. Polen ambrozije je sitan i lagan, a jedna biljka u toku 24 sata može da proizvede do 2,5 milijarde zrna. Ambrozija sve ranije počinje da cveta i sve kasnije prestaje, što takođe povećava količinu i trajanje polena u vazduhu nad celom Evropom.


Ako ste alergični na ambroziju najvažnije je da na vreme počenete s terapijom. Terapija podrazumeva prvenstveno antihistaminike, lekove koji smiruju alergijsku reakciju. Lekovi se uzimaju sve vreme dok traje polenacija ili emitovanje polena u atmosferi, nekada i mesecima. Po preporuci lekara, u terapiju se uvode i inhalacioni kortikosteroidi u vidu spreja za nos, koji se takođe uzimaju u dužem vremenskom periodu.

Kao veoma efikasan kod alergija pokazao se nemački homeopatski lek „Polinol“. Ove tablete su potpuno prirodnog sastava, zbog čega ih mogu koristiti i deca od treće godine kada treba odložiti alergijske reakcije i pojavu prvih simptoma. Tablete se jednostavno otapaju u ustima ili za decu se mogu rastvoriti u kašičici vode i koristiti za lečenje polenskih kijavica.
Za razliku od hemijskih lekova, koji su efiksni u određenom vremenskom periodu, ovaj homeopatski lek može se uzimati tokom cele sezone trajanja alergija, od marta do novembra. Da bi se suzbili simptomi polenske kijavice koji iritiraju i ometaju normalne životne aktivnosti kod obolelih od alergije, dovoljno je da se lek uzima tri puta dnevno.
Promo tekst
Foto: iamexpat.nl, parade.com, pinterest, 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

16.
Oct
2024
Alternativna medicina
25.
Sep
2024
Alternativna medicina
09.
Sep
2024
Alternativna medicina