Zdravlje
19.06.2019.

Znate li kako da ojačate imunitet beba i dece mlađe od četiri godine

Imunitet predstavlja sposobnost organizma da se odupre i odbrani od infekcija, bolesti ili neke druge biološke ili hemijske opasnosti. Najbolji način za stvaranje imuniteta kod beba jeste majčino mleko, odnosno dojenje. Dojenje ne predstavlja samo unos mleka, već i komunikaciju između majke i deteta koja podstiče razvoj njegovog mozga. Majčino mleko sadrži sve hranjive materije koje su bebi potrebne za zdrav rast i razvoj, kao i vredna antitela za odbranu od infekcija.

Kad je majka izložena nekoj infekciji, u njenom organizmu stvaraju se zaštitne belančevine (imunoglobulini) koje se kroz mleko prenose detetu i štite ga od bolesti. Osim toga, svi sastojci u majčinom mleku (leukociti, laktoferin, lizozim...) učestvuju u odbrani od bakterija i virusa. Majčino mleko sadrži velik broj probiotičkih, dobrih bakterija, koje pospešuju razvoj zdrave crevne mikroflore što je preduslov za kasnije zdravlje. Zato se preporučuje dojenje najmanje do šestog meseca starosti deteta, kao i dojenje uz nadohranu do druge ili treće godine života.

Kod dece starije od godinu dana imunitet se jača:

Snom i eleminacijom stresa – ne dozvolite da dete bude izloženo svađama i drugim stresnim situacijama i trudite se da uvek, ma koliko se ono opiralo, ide na vreme na spavanje.
Voćem i povrćem – sadrži visok procenat vitamina C i antioksidansa.
Omega-3 masnim kiselinama – jačaju ćelije zadužene za eliminaciju bakterija. Njima obiluje morska riba popus skuše i lososa.

Kretanjem i vežbanjem – fizička aktivnost povećava sposobnost belih krvnih zrnaca u borbi s infekcijama.
Probioticima – štite probavni sistem, pomažu u varenju, eliminaciji toksina i zaštiti od bakterija i virusa.
Smanjivanjem unosa šećera – gojaznost slabiti imunitet tako što ometa bela krvna zrnca u proizvodnji antitela. Istraživanja su pokazala da gojazna deca imaju dvostruko veće šanse da obole od infekcija u odnosu na decu normalne težine.

Immunokindom – ovaj kompleksni homeopatski preparat dragocen je za decu koja često boluju od virusnih infekcija. On jača imuni sistem, povoljno deluje i na obnovu i očuvanje sluznice gornjih disajnih organa, pa simptomi kao što su zapušen nos, kašalj i otežano disanje, gotovo nestaju. Immunokind povoljno deluje i kod beba od prvog dana života, može se koristiti i u dužem vremenskom periodu uz obavezne konsultacije sa pedijatrom ili farmaceutom.

Promo tekst
Foto: medela.com, makchic.com, forbes.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno