Zdravlje
28.11.2018.

Ne paničite zbog nosića

Iako je reč o bezazlenoj pojavi, krvarenje iz nosa kod većine roditelja pali alarm za uzbunu, naročito kada se desi prvi put ili kada se pojavi kod bebe. Za paniku, kažu pedijatri i otorinolaringolozi, nema razloga jer krvarenje može da se zaustavi za manje od 10 minuta i da se u većini slučajeva više nikad ne ponovi. Tokom hladnih dana, zbog boravka u zatvorenom prostoru, treba biti posebno oprezan jer je, ako se isključe fizičke povrede, glavni uzrok krvarenja iz nosa suv vazduh.

Centralno grejanje, TA peći, peći na čvrsto gorivo i klima-uređaji isušuju vazduh u zatvorenom prostoru što najpre izaziva iritaciju i isušivanje sluzokože nosa, a zatim i pucanje kapilara i krvarenje. Zato tokom zimskog perioda prostorije koje se greju treba često provetravati čime će se ujedno smanjiti rizik od širenja virusnih infekcija koje takođe mogu da izazovu pucanje kapilara i krvarenje iz nosa.
U uobičajene uzročnike ove tegobe spadaju i alergije, naročito ako dete zbog njih često koristi kapi za nos. Neke od njih sadrže antihistaminike i dekongestive za ublažavanje svraba koji isušuju sluzokožu nosa.

Najbezazleniji uzročnik, ali ne i ako dete s tim preteruje, jeste čačkanje nosa. Oštri noktići mogu da stvore ogrebotinu koja, ako prstić često završava tamo gde ne treba, teško zarasta pa se krvarenje ponavlja. Ovo se dešava i sasvim maloj deci, mlađoj od godinu dana, od čega roditelji najviše strahuju. Na sreću, pedijatri i otorinolaringolozi kažu da je u 100 odsto slučajeva reč o mikropovredama i slabom krvarenju iz prednjeg dela nosa koje se lako zaustavlja i da su krvarenja iz dubine nosa izuzetno retka.

 

Evo šta treba da radite:
* Smirite se i umirite dete.
* Dete stavite sebi na krilo ili pored vas, grudi mu prekrijte peškirom i blago mu savijte glavu ka grudima.
* Ne zabacujte mu glavu unazad jer će krv početi da se sliva niz grlo. Dete zbog toga može da počne da paniči, da kašlje, povraća i da se guši.
* Nežno maramicom stisnite mekani deo nosa (tik ispod kostnog grebena) i držite desetak minuta dok krvarenje ne prestane.
* Objasnite detetu da bi, kad krvarenje prestane, moralo malo da miruje. Nema skakanja, jurcanja i grubih igara.

Lekaru se obratite ukoliko:
* Bebi krv curi iz obe nozdrve.
* Detetu nos često krvari.
* Dete ima strano telo u nosu – deo igračke, perlu, zrno pasulja, kikiriki...
* Detetu često izbijaju modrice po telu, a ne znate zašto.
* Ne uspevate za zaustavite krvarenje.
* Dete ima vrtoglavicu i otežano diše.
* Krvarenje počne nakon pada ili udarca u glavu.

I zapamtite – nemojte da paničite. Niti ima razloga za paniku niti ćete moći da umirite dete ukoliko ne vladate sobom. A dok ga ne umirite, nećete moći ni da mu pomognete ni da zaustavite krvarenje.

Foto:dreamstime_m_89502627-Szefei, dreamstime_m_145047554-Prostockstudio

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno