Zdravlje
04.10.2018.

Da budu zdravi kao dren

Hladno vreme i boravak u kolektivima pogoduju širenju virusa, od čega decu ne možemo u potpunosti da zaštitimo, ali svakako treba da im ojačamo imunitet kako bi se lakše izborila s prehladom ako do nje dođe. Ne, ne morate da radite ništa posebno. Dovoljno je da im obezbedite kvalitetan, okrepljujuć san i da malo više povedete računa o higijeni, kao i o tome šta vam deca jedu i piju.

Dovoljno sna
Idealno bi bilo da dete predškolskog uzrasta dnevno odspava između 10 i 12 sati, školarac 9 do 10 sati, Iako to nije uvek izvodljivo zbog porodičnih obaveza i rasporeda, trudite se da vam deca svako veče u krevet idu u isto vreme i da makar probaju da dostignu ovu satnicu. Ukoliko je dete umorno i iscrpljeno, organizam i imuni sistem biće podložniji virusnim infekcijama.

Temeljno pranje ruku
Deca uglavnom ne peru ruke temeljno iako je ovo prva mera odbrane od virustnih infekcija, pa vam ne preostaje ništa drugo da ih opominjete dok ne usvoje ovu korisnu naviku. Ako vam je dete malo, uvek sa sobom nosite vlažne maramice na bazi alkohola, da biste mu obrisali ruke onda kad nema uslova za njihovo pranje, a školarcima maramice spakujte u ranac.

Čist pčelinji med
Med  jača imunitet, a uz to je snažan antioksidans, posebno u kombinaciji sa limunom. Pola kašičice meda dnevno biće dovoljno deci do 5. godine, a starijima možete da dajete celu kašičicu. Deci ispod  godinu dana nije preporučljivo davati med. Limunada sa medom ili kačičica meda sa malo limunovog soka sjajne su za jačanje imuniteta.

Bistra pileća supica
Dobro je poznato da su još naše bake govorile da topla pileća supica čini čuda kada do prehlade ipak dođe. Ukoliko dete ima zapušen nos ili se pati s kijanjem, sipajte mu tanjir tople supice. Ona će ublažiti simptome prehlade i ubrzati oporavak.

Povećan unos tečnosti
Kad organizam treba dobro hidrirati, voda je nezamenljiva, a tu su i čajevi i ostali topli napici. U ovom periodu što češće spremajte deci karamelizovano mleko koje olakšava bolove u grlu i kašalj, a za svakodnevnu upotrebu birajte svežu limunadu ili druge sveže ceđene sokove.

Inhaliranje čajevima
Inhalacija čajevima od bosiljka i majčine dušice pročistiće sinuse i otpušiće nos, a ne zahteva naročit napor. U manju šerpu sipajte oko 1 l tečnosti, pa kada proključa dodajte 2-3 kašike suvog bosiljka ili majčine dušice. Kada se tečnost malo oihladi, inhalirajte dete.

foto:dreamstime_m_3842135-Greenland, dreamstime_m_215819216-Volodymyr-Tverdokhlib

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno