Zdravlje
05.07.2018.

Čuvajte se komaraca

Prošlonedeljni pljuskovi i poplave neutralisali su i ono malo pozitivnih efekata zaprašivanja komaraca, pa sad grizu jače i više nego ranije. A da problem može da bude još veći i ozbiljniji, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ koji je saopštio da su na registrovane dve osobe obolele od groznice Zapadnog Nila.

Infekcija virusom Zapadnog Nila prvi put je registrovana Srbije krajem jula 2012. U narednih pet godina registrovana su 574 pacijenta obolela od groznice Zapadnog Nila, a za to vreme umrla je 61 osoba. Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom insekta Culex pipiens, vrste komarca koja je odomaćena i kod nas. Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica, u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, odnosno tzv. slepi domaćin, jer se infekcija virusom Zapadnog Nila sa njega dalje ne prenosi.

Ovo sezonsko oboljenje kod većine pacijenata prolazi bez komplikacija, ali se zbog osetljivosti poseban oprez preporučuje hroničnim bolesnicima, starima, deci, bebama i trudnicama.
„Oko 80 odsto inficiranih nema nikakve tegobe, a kod 20 odsto obolelih javljaju se nagli skok temperature, glavobolja, bolovi u grlu, leđima, mišićima i zglobovima, umor, osip i uvećane limfne žlezde, što liči na simptome gripa. Inkubacija traje od dva do 14 dana, tegobe prolaze za nekoliko dana, a kod jednog od 150 obolelih razvija se teška klinička slika“, saopštio je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

U cilju smanjenja rizika iz „Batuta“ savetuju građanima, a posebno ugroženim kategorijama, da:
• Izbegavaju šume, reke i ritove.
• Prazne podmetače od saksija, kante, burad i limenke, odbačene gume i druge predmete u kojima se sakuplja voda.
• Borave u klimatizovanim prostorijama.
• Nanose repelente (sredstva za odbijanje komaraca) na otkrivene delove tela prilikom boravka na otvorenom.
• Nose odeću koja pokriva noge i ruke. Odeća treba da bude komotna, jer komarci grizu kroz nju ako je pripijena.
• Izbegavaju boravak napolju u sumrak i u zoru jer su komarci tada najaktivniji.
• Stavljaju zaštitne mreže na prozore.
• Koriste električne aparate za uništavanje komaraca u zatvorenom prostoru.

Iako su šanse za to relativno male, ukoliko na osnovu groznice, temperature, glavobolje i mučnine posumnjate da je došlo do infekcije virusom Zapadnog Nila, odmah potražite pomoć lekara.

Foto:momjunction.com, inguin.in, accuweather.com,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina