Zdravlje
20.07.2017.

I mami i bebi treba magnezijum

Trudnoća i dojenje donose velike promene jer se menjaju potrebe organizma za hranljivim materijama, pa lekari budućim mamama preporučuju da usvoje zdrave navike, kako bi i ona i njena beba bile zdrave.

Neki od najčešćih problema sa kojima se trudnice suočavaju su umor, iscrpljenost, slaba koncentracija, grčevi u nogama, problemi sa krvnim pritiskom, zubima i kostima. Na sreću, redovnim unosom magnezijuma ove tegobe mogu znatno da se ublaže, pa čak i da se izbegnu, jer ovaj mineral omogućava stvaranje energije iz šećera, masti i belančevina koje unosimo hranom, u procesu takozvanog ćelijskog disanja.
Magnezijum presudno utiče na pravilan rad srca, kao i normalno funkcionisanje nervnog sistema , a neka istraživanja su pokazala da deficit magnezijuma utiče i na nastanak depresije.
Pored folne kiseline, gvožđa i joda, magnezijum je na vrhu lestvice neophodnih minerala za zdravlje majke i bebe. Posebno je važna njegova uloga u procesu deobe ćelija, čime učestvuje u rastu i razvoju fetusa i osigurava uspešan ishod trudnoće. Kako je magnezijum često nedovoljno zastupljen u ishrani, idealno ga je unositi putem mineralne vode bogate ovim mineralom. Mg Mivela u jednom litru sadrži 343 mg magnezijuma što gotovo zadovoljava dnevne potrebe organizma budućih mama za ovim dragocenim mineralom.
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno