Zdravlje
14.07.2017.

Pustite glasine, vakcinišite decu

Za godinu i po dana u Rumuniji je od malih boginja obolelo skoro 7.500, a umrlo 30 osoba, zbog čega je Ministarstvo zdravlja proglasilo epidemiju i spustilo starosnu granicu za vakcinaciju sa 12 na devet meseci. Sada kod naših suseda ponovo raste broj vakcinisane dece, a kod nas, sudeći po podacima iz 2016. godine, jača antivakcinacioni lobi.

Sve manje zaštićene dece
Male boginje su veoma zarazno virusno oboljenje koje najčešće pogađa decu, a manifestuje se osipom, opštom slabošću, zapaljenjem sluzokože disajnih organa i visokom temperaturom. Od malih boginja deca se kod nas štite MMR vakcinom koja pruža zaštitu i od zauški i rubeola, a nju u Beogradu lane nije primila trećina.
Od 2001. do 2012. godine roditelji u Srbiji nisu dovodili u pitanje vakcinu protiv malih boginja, pa je više od 95 odsto dece bivalo zaštićeno. Procenat vakcinisane dece od tada počinje da opada, da bi 2016. godine pao na 81 odsto, a u Beogradu na 65 odsto.

 

 

Beogradu preti epidemija
– Ukoliko se ne poveća broj dece koja primaju MMR vacinu, Beogradu, pa i celoj Srbiji, može da dođe do epidemije malih boginja – kaže Leposava Garotić Ilić, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda.
Dr Srđa Janković, imunolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, kaže da do epidemije dolazi kada se skupi kritična masa nevakcinisanih osoba u zajednici, a izloženost je stalno prisutna.

Vakcina nije uzrok autizma
Dr Janković objašnjava da mnogi roditelji odbijaju da zaštite dete MMR vakcinom je ona, navodno, izaziva autizam.
– Njihov strah je razumljiv, ali neosnovan, što pokazuju sva relevantna naučna istraživanja. Vakcinaciji i autizmu je zajedničko samo poklapanje vremena, jer se autizam dijagnostikuje u uzrastu kada se detetu daje MMR vakcina, što je statistički neizbežno – navodi doktor i apeluje na roditelje da poštuju kalendar imunizacije i da vakcinišu decu.
Male boginje su, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, jedna od deset najznačajnijih bolesti, od koje je pre nego što je započet globalni program imunizacije 1980, svake godine umiralo u proseku 2,6 miliona ljudi.

foto: pixabay.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno