Zdravlje
21.08.2015.

Namirnice idealne za novopečene mame

Porođaj je veoma iscrpljujuće iskustvo pa je nakon njega ženama uglavnom potrebno dosta vremena za oporavak. Preporučuje se poseban jelovnik koji će mamama pomoći da vrate snagu, a idealno je da u njmu budu prisutne sledeće namirnice.

1. Borovnice
Bogate su antioksidansima i zahvaljujući tome efikasne u eliminaciji slobodnih radikala u telu. Sadrže esencijalne vitamine, minerale i  ugljene hidrate koji mogu uspešno da utole glad.

2.Orasi, posebno bademi
Bogati su vitaminom E, kalcijumom i proteinima koji su dobri za kosti i zube. Sadrže i esencijalne masti, a poznato je da omega-3 masne kiseline povećavaju proizvodnju majčinog mleka.

3. Komorač
Baš kao i bademi, komorač povećava proizvodnju mleka. Blagotvorne materije iz komorača u majčinom mleku pomoći će u ublažavanju kolika kod beba. Može se jesti svež u salatama ili napraviti jednostavan napitak od njegovih semenki.

U četiri šolje vode dodajte kašičicu semenki komorača i zakuvajte. Pustite da vri pet minuta i onda isključite. Dodajte kašiku meda i malo limuna. Ovaj napitak možete piti tokom celog dana.

4. Smeđi pirinač
Diže energiju, a istovremeno nivo šećera u krvi drži na normali. Sadrži puno više vlakana i esencijalnih nutrijenata od belog pirinča.

5. Losos
Zbog svoje velike nutritivne vrednosti ova riba jedna od najcenjenijih namirnica i zbog toga se preporučuje svima. Losos je pun zdravih omega-3 kiselina, proteina i vitamina B12.

6. Spanać
Zeleno lisnato povrće, pogotovo spanać, bogato je folnom kiselinom. Spanać podstiče razvoj kolagena i oporavak hrskavice, što je itekako bitno za mame koje su imale carski rez.

Izvor: zadovoljna.hr

foto: garavitofte pixabay, kkolosov pixabay, stockSnap pixabay

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno