Zdravlje
11.03.2015.

10 znakova koji upućuju na celijakiju

Probavne smetnje, migrena, hronični umor i bolovi u zglobovima samo su neki od simptoma koji ukazuju na nepodnošenje glutena u telu.

Više od 55 vrsta bolesti povezano je s glutenom, proteinom koji se unosi putem ječma, raži i pšenice. Procenjuje se da kod čak 99% osoba koji boluju od nepodnošenja glutena ili celijakije, to nikada zaista nije dijagnostikovano. Isto tako, istraživanja pokazuju da čak 15% američke populacije boluje od nepodnošenja glutena, a možda se i među našim čitateljima krije neko sa simptomima koje ćemo navesti te spada u one osobe koje nikada nisu dobile svoju dijagnozu.

O čemu se zapravo radi? Celijakija je doživotna nepodnošljivost jednog proteina pod nazivom gluten, koji se nalazi u žitaricama pšenici, raži i ječmu. Osobe koje imaju genetsku predispoziciju za ovu bolest reaguju abnormalnim imunološkim odgovorom kada se gluten nađe u probavnom sistemu. On izaziva oštećenje crevnih resica i ometa njihovu osnovnu funkciju – upijanje hranjivih sastojaka. Osim upalnih promena na crevima, gluten može oštetiti i brojne druge organe pa oboleli obično imaju veliki broj naizgled nepovezanih simptoma, zbog čega se celijakija i naziva "bolest s stotinu lica".

Simptomi

1. Probavne smetnje poput gasova, nadutosti, proliva, ponekad čak i zatvora. Zatvor je najčešći kod male dece nakon konzumiranja glutena
2. Keratosis pilaris (laički rečeno- „pileća koža“ sa stražnje strane ruku) je znak nedostatka masnih kiselina i vitamina A do čega dolazi zbog oštećivanja creva glutenom
3. Iscrpljenost, zamućenje pred očima i umor nakon konzumiranja hrane koja sadrži gluten
4. Dijagnoze autoimunih bolesti poput reumatoidnog artritisa, lupusa, psorijaze, skleroderme ili multiple skleroze
5. Neurološki problemi poput vrtoglavica i osećaja neravnoteže
6. Hormonalna neravnoteža poput PMS-a, PCOS-a ili neobjašnjive neplodnosti
7. Migrene
8. Kronični umor ili fibromialgija
9. Upale, otekline ili bolovi u zglobovima prstiju, kolena i kukova
10. Problemi s raspoloženjem poput anksioznosti, depresije 

Kako se nositi s celijakijom?

Najbolji način jeste u potpunosti izbaciti gluten iz ishrane. Čak i minimalne količine glutena iz lekova ili dodataka ishrani mogu biti dovoljne da izazovu imunološku reakciju u telu.

Valja spomenuti kako je tzv. pravilo 80/20, koje dopušta da se određena hrana konzumira napolju iako se ne jede kod kuće, potpuna zabluda. Članak objavljen 2001. godine donosi rezultate istraživanja čime je dokazano da osobe koje su osetljive na gluten ili one koje boluju od celijakije, samo unosom glutena jednom mesečno, povećavaju svoje rizike za razvijanjem vrlo ozbiljnih komplikacija do čak 600%.

Tekst o žitaricama koje ne sadrže gluten možete pogledati OVDE

izvor: zena.hr

foto: enotovyj-pixabay, momental pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno