14.04.2017.

Evo kako da vam uskršnja jaja ne puknu

Ovo su neka pravila koja bi trebali da sledite da vam jaja u toku kuvanja ne bi popucala.

1. Jaja manje pucaju tokom kuvanja ako su sveža. Njihovu svežinu ćete lako odrediti. Ubacite jedno jaje iz pakovanja u čašu sa vodom. Ako potone, sveže je. Jaje koje je dugo stajalo u prodavnici neće potonuti.

2. Druga važna stvar je čvrstina ljuske. Ona se određuje po boji. Bela jaja imaju tanju ljusku od tamnijih. Ako nameravate da ih farbate u lukovini, birajte tamnija. Bela su bolja za svetlije boje, ali je rizik da će napući tokom kuvanja veći.

3. Posolite vodu u kojoj kuvate jaja. Na dva-tri litra vode stavite dve kašike soli. Ako neko jaje pukne, belance neće curiti, već će se brzo zgrušati. Takvim jajetom ne možete da se kucate, ali će ipak lepo izgledati.

4. Kuvajte jaja na srednjoj temperaturi jer je tako manja verovatnoća da će popucati. Naime, jako ključanje pomera jaja, pa ona udaraju u zidove šerpe i lakše se lome. Šerpa treba uvek da bude puna vode, pa tokom kuvanja dolivajte.

5. Kuvajte ih u velikoj šerpi. Ne stavljajte jedna preko drugih i neka ostane malo prostora između njih. Tako se neće sudarati kad voda počne da vri.

6. Izvadite jaja iz frižidera dva-tri sata pre farbanja. Najbolje da budu sobne temperature. Ako kuvate hladna jaja, velika je verovatnoća da će popucati usled nagle promene temperature. Prvo ih stavite u mlaku vodu, pa onda na šporet.

foto: 025Info

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno