Dojenje
27.09.2021.

Dojenje ne mora da bude bauk, samo se treba pripremiti na vreme

Od kada žena ostane u drugom stanju brojni dušebrižnici puni su saveta kako se treba pripremiti za roditeljstvo pa saveti idu od načina pripreme bebine sobe do samog čina porođaja, kao i dojenja. Biće tu priče kako negovati grudi,šta kad uraditi, šta jesti, piti, kao i brojni drugi saveti od kojih prvorotkinju može glava da zaboli. Da se ne bi pogubili u brojnim, doduše dobronamernim savetima, najpre se treba opustiti i što više čitati. Naravno, nije na odmet i edukovati se, jer kao što i sami znate, svaki uspeh leži u dobroj pripremi.

Šta podrazumeva priprema za dojenje?

Kao prvo, dojenje treba da bude vaš izbor. Koliko god da na sva zvona čujete preporuku da je dojenje najbolja opcija za mamu i bebu, što su brojne studije i dokazale, ništa od toga ako vi ne odlučite da želite da dojite. Nekima će ovo zvučati suludo, jer će se pitati “pa ko ne želi da doji?” ali takvih odluka ima i to je sasvim legitiman izbor svake buduće mame, kao i svaki drugi izbor u životu koji joj se nudi.
Za one koje bi da doje, odluka je već pola posla, a sama priprema podrazumeva, pre svega edukaciju na tu temu. Dovoljno je da posetite jednu od devet radionica ili jedan od dva Avent festivala dojenja, koliko se godišnje organizuje. Nije bitno iz kog ste grada, jer su svi događaja dostupni i online, pa je uspešna edukacija zagarantovana.

Avent festivali i radionice dojenja, edukacije kojima treba prisustvovati

Još od 2016.godine online magazine decjisajt.rs organizuje radionice dojenja. U početku je to bilo samo za mame iz Beograda, a poslednjih godinu i po dana za trudnice iz cele Srbije. Uz vršnjačku savetnicu za dojenje učesnice dobijaju praktično i teorijsko znanje lako primenljivo kad zatreba. Nauče sve što im je neophodno, od toga kako tretirati bradavice, preko pravilnog položaja za dojenje do neophodne količine mleka po uzrastu bebe. Trudnica ode spremna, a neretko neke od njih hvataju i beleške, da se podsete kad zatreba, jer mnoge dolaze već na početku trudnoće.

Zašto je važno edukovati se za dojenje?

Biti u istom prostoru, fizički ili virtuelno sa velikim brojem drugih trudnica velika je podrška za mamu. Mnoge su čule da njihove sestre, komšinice, drugarice nisu uspele da doje pa je unapred prisutna bojazan od neuspeha. Brojne predrasude prate dojenje, pa je važno znati šta su istine a šta zablude. Kada jednom steknete znanje i veštinu dojenja, uspeh je zagarnovan.

Avent program za dojenje- pomoć zlata vredna

Idealna situacija za porodilju izgleda otprilike ovako: dan dva nakon porođaja kreće kolostrum. Mama ima izvučene bradavice, beba lako hvata i dovoljno je snažna da sama vuče mleko.
Nešto drugačija situacija je kada mama ima uvučene bradavice, beba nema dovoljno snage pa je potrebna pomoć, podsticaj. Tu pomažu veštačke bradavice, ali ne bilo koje. Ne kupujte napamet već potražite svoju veličinu. Nešto komplikovanije je kada imate dobre bradavice, ali beba nema snage da vuče pa je idealno da se izmazate i date bebi mleko na kašičicu. Ako ne možete sami da se izmazate pomoći će vam Aventova pumpica za dojenje. Bilo električna ili ručna, njena pomoć je važna kada drugo ne pomaže. Sledeća situacija, u kojoj vam je pumpica neophodna je da imate dobre bradavice, ali beba, iz nekog razloga nije pored vas pa joj vi samo šaljete svoje mleko. Ili imate dvojke pa vam je lakše da koristite pumpicu u pojedinim situacijama. Ono što je važno, nije savet da se naoružate nečim za šta niste sigurni da će vam biti potrebno u toku dojenja. Sačekajte da taj momenat dođe, ali obezbedite ono što će vam svakako biti neophodno, poput kreme za ragade, tufera za grudi, čaša za mleko, kao i kesica za odlaganje mleka. Ceo ovaj program ima Avent, iza koga stoji provereni kvalitet, o kojima brojne majke svedoče. Neretko je asocijacija za pumpicu baš Aventova ručna pumpica za dojenje. Zašto je to tako saznaćete na devetom online Avent festivalu dojenja koji ne treba da propustite ukolilo i vi želite da dojite bebu. Prijave su i dalje u toku. Jednostavno je, samo kliknite OVDE.

foto:decjisajt, dave-clubb-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Drvene igračke sanjalice, fi
Drvene igračke kotrljalice sanjalice
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.800,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Avent manualna pumpica, set za izmazanje natural, SCF430/16
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.699,00 RSD
9.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno