Dojenje
06.06.2020.

Ovo je pravilno dojenje bebe po mesecima

Smatra se da dojenje nije samo hrana za bebu već i kontakt sa majkom, potreba bebe za njenom toplinom i zagrljajem. Otuda nije ni čudo što često mame nakon porođaja nisu sigurne zašto beba plače i prvo posumnjaju na nedovoljnu količinu mleka. Kako dojenje bebe po mesecima često muči buduće mame, odlučili smo da pred novu radionicu dojenja koju organizujemo 11.juna o ovoj temi porazgovaramo sa Milenom Popević, vršnjačkom savetnicom za dojenje.


Dojenje bebe u prvom mesecu života

Prva tri meseca bebinog života se još nazivaju i četvrti timestar trudnoće jer beba u tom periodu ima potrebu da vrlo često bude u maminom naručju. Mama je jedino biće koja ona dobro poznaje i zato će toplinu i sigurnost najčešće tražiti u maminum naručju, tj. na dojci. Dojenje novorođenčeta i bebe do trećeg meseca života ne predstavlja samo hranu za bebu. Svaka beba i svaka mama su priča za sebe. Bebe teba da sisaju na zahtev. To znači da nećemo gledati u sat, nego u bebu i odgovarati na njene prve znake da želi dojku. Mnoge bebe će nekad sisati na dva sata, nekad na pola sata, a nekad i na 15 minuta. Najčešći podatak koji ćete naći je da bebe treba da imaju između 8 i 12 podoja dnevno. Za bebu mlađu od šest nedelja preporučuje se najmanje deset podoja dnevno, a gornja granica ne postoji. Praćenje vremena je bitno u situacijama kada beba ima fiziološku žuticu, pa je tada savet da se beba doji na dva sata. Kad beba malo ojača, ona će najčećše sama skratiti podoje, ali broj podoja uglavnom ostane isti u prva tri meseca, a često i kasnije, do uvođenja čvrste hrane. 

Koliko grama beba treba da dobije u prva tri meseca?

Iako vlada uverenje da je idealno da beba dobije kilogram mesečno, Milena istiuče da u prva tri meseca najmanja preporučena težina koju beba treba da dobije za nedelju dana je minimum od 113 do 227 grama. 

Dojenje bebe i uvođenje čvrste hrane

U toku uvođenja čvrste hrane mama nastavlja sa dojenjem bebe bez promene. U početku će beba vrlo malo jesti, tako da dojenje ostaje glavni izvor nutrijenata. Kako bude rasla i kako količina čvrste hrane koju jede bude veća tako će se i broj podoja smanjivati. Ono što je važno je da ne treba previše brzo uvoditi obroke, jer bi, po preporukama SZO-a, majčino mleko tebalo da bude glavna hrana do bebine prve godine. 

Ima li dojenje uticaj na pojavu karijesa kod dece?

Kada bi majčino mleko uzrokovalo karijes na bebinim zubima, ljudska vrsta bi odavno izumrla. Dojenja deca mogu da imaju karijes, ali on je najčećše posledica ishrane bogate šećerima i nepravilne higijene zubića. Postoje nekada i genetske prdispozicije, ali noćni podoji, iako ih često okrivljuju za to, nisu uzrok karijesa.  Ako ste ikada videli fotografiju koja prikazuje kako izgleda dojka u bebinim ustima, odmah vam je bilo jasno da majčino mleko čak i ne dolazi u kontakt sa zubićima dok beba sisa. Beba kada napravi vakuum, bradavica stigne skroz do mekog nepca tako da beba mleko odmah guta.

Da li je moguće dojenje bebe koja je u inkubatoru ?

Ukoliko su mama i beba iz nekog razloga razdvojeni pa mama mora da održava laktaciju izdajanjem, onda bi tebalo da se izdaja na svaka 2 sata danju i barem na 3 sata noću. U slučaju da su u tim okolnostima mama i beba zajedno u porodilištu mama može da zatraži da bebu hrane njenim mlekom, ali to će morati da odobri pedijatar neonatolog, a mamino pravo je da to zatraži. Ukoliko se beba nalazi u Institutu za neonatologiju onda će mama od osoblja dobiti savet na koji način da se izmlaza i čuva mleko pre nego što ga donese bebi, ukoliko nije primljena da leži zajedno sa bebom. Pri Institutu za neonatologiju postoji i banka mleka koja je namenjena bebama koje tamo leže, pa mame koje imaju višak mleka mogu da im se jave ukoliko žele da doniraju mleko. 

Dojenje bebe po mesecima je samo jedna od tema koju obrađujemo na sada već čuvenim radionicama podrške dojenju. Ukoliko i vas ova i druge teme vezane za dojenje interesuju, pridružite nam se nekoj od sledećih radionica. Prijave su obavezne, a detaljnije klikom OVDE

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno