Dojenje
14.05.2020.

Znate li kada je vreme za odvikavanje bebe od dojenja

Rođenje deteta donosi brojne brige mamama koje strepe od mnogo čega, a ponajviše od dojenja. Pitaju se da li će uspeti da uspostave laktaciju, da li će beba umeti i želeti da sisa, što ume da bude poprilično traumatično iskustvo. U isto vreme dojenje, ako je uspešno, može da bude izvor neverovatne sreće kako za mamu, tako i za bebu koje, kada do toga dođe, neće želeti da se odreknu ovog zadovoljstva. Kada je pravo vreme za odvikavanje od dojenja pitali smo, uoči naše nove onlajn radionice, vršnjačku savetnicu za dojenje Milenu Popević.


Koje je idealno vreme za odvikavanje od dojenja?

Idealno vreme za odvikavanje od dojenja je ono koje beba izabere, što znači da treba razlikovati štrajk dojenja od prestanka dojenja. Štrajk dojenja počinje naglo, a deca koja prate svoj ritam prestajanja će uglavnom izbacivati podoj po podoj, pa onda preskakati i poneki dan pre nego što ponovo zatraže za sisaju.
Bebe koje štrajkuju najčešće odjednom počnu da odbijaju dojku, vrište i otimaju se kad im dojku ponudite. Štrajkovi se najčešće dešavaju u prvoj godini života, a deca samoinicijativno prestaju sa sisanjem između druge i pete godine. 

Da li mama treba da odvikne bebu od dojenja pre nego što se vrati na posao ?


Ukoliko mama mora da se vrati na posao, to svakako ne bi trebalo da bude razlog prestanka, osim ako mama tako ne želi. Bebe su veoma prilagodljive i uvek je moguće uhvatiti neki ritam dojenja čak i kad mama radi. Najčešće u tim situacijama se mame trude da zadrže večernji i ranojutarnji podoj, a ostalo prilagođavaju svom radnom vremenu i ostalim obavezama.
- Često se mamin polazak na posao poklapa i sa kretanjem u vrtić, pa mami ne savetujem da prestaje sa dojenjem u periodu detetove adaptacije na vrtić i odsustva mame. Iz iskustva znam da vaspitačice nekad insistiraju na tome da dete prestane da sisa, ali odluka o prestanku treba da bude samo mamina, jer deca veoma dobro znaju od koga mogu da traže da sisaju, a od koga ne, pa se sigurno neće desiti da zatraže podoj u vrtiću - objašnjava Milena Popević.

Da li postoji doba godine kada nikako ne bi trebalo da odvikavamo bebu od dojenja?

Nije preporučljivo odvikavanje od dojenja kada dete kreće u vrtić, i kada je sezona gripa i ostalih respiratornih infekcija. 

Kako da  beba i mama najlakše prebrode krizu odvikavanja od dojenja?

Ukoliko ostavimo bebu da izabere kad će prestati sa dojenjem, krize neće ni biti tj. beba tada neće imati krizu, kod mame može doći do mešanja raznih osećanja zbog hormona koji počinju da se menjaju zbog prestanka dojenja. Ukoliko je prestanak dojenja inicirala mama, kriza se prebrodi tako što uvek budete tu za bebu.
- Neće više sisati, ali mama će biti tu da uteši, da zagrli i poljubi. Nikad mamama ne savetujem da bebu ostave negde na nekoliko dana i da je na taj način odviknu od dojenja - naglašava naša savetnica.

Mora li mama ako zatrudni odmah da odvikne bebu od dojenja?

Trudnoća ne mora da bude razlog za prestanak dojenja. Ukoliko je prva trudnoća protekla bez problema, a druga uredna i bez kontrakcija, mama svakako sme da nastavi sa dojenjem i tokom cele trudnoće ukoliko to želi. Tokom trudnoće u jednom periodu naiđe trenutak kad mama ostane bez mleka, to je period pred početak stvaranja kolostruma, i tada se dešava da starije dete samoinicijativno prestane da sisa, ali ima i onih upornih koji ni tada ne posustaju. Takođe se može desiti da dete koje je prestalo da sisa ponovo zatraži kad se beba rodi i počne da sisa. Sasvim je u redu i starijem detetu dozvoliti da ponovo sisa ukoliko tako mami odgovara. 

Da li u slučaju bolesti majka treba da prestane da doji bebu?

Veoma su retke situacije kada mama mora da prestane da doji zbog bolesti. Ako se misli na virusne i bakterijske infekcije, onda je odgovor na pitanje – naravno da ne treba prestati sa dojenjem kad se mama razboli, osim ako se mama ne oseća toliko loše da nije u stanju da doji. Ali i tada bi joj trebalo obezbediti podršku da bi mogla da se izmlaza, jer bolesnoj mami nikako ne treba dodatni problem u vidu začepljenja mlečnog kanalića ili mastitisa.
Kad mama pokaže simptome neke bolesti, ona je mnogo ranije već bila u kontaktu sa virusom ili bakterijom, pa je i beba već bila izložena istim patogenima. Mamino telo je do tada već proizvelo antitela i beba u tom trenutku već dobija pasivni imunitet preko mleka dok sisa. Pa se zato često dešava da se svi u porodici, osim bebe koja sisa, razbole. 

Odvikavanje od dojenja je samo jedna od tema 38. radionice za podršku dojenju koju organizujemo 21. maja. Za sve zainteresovane trudnice i mame, onlajn druženje je zakazano u terminu od 11 do 14h, a zbog ograničenog broja, obavezno je prijavljivanje. Jednostavno je, samo kliknite OVDE.
Foto: dečji sajt

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Ranac za vrtić jednorog 10/0670
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.399,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Plišani ranac za vrtić Slon 10/0669
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.399,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Pojas za trudnice, UB04  
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.800,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Uđite u novu eru izmazanja uz savršeno uravnoteženu usisa i stimulacije bradavic...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
22.799,00 RSD
24.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno