Roditeljstvo
24.08.2022.

Može li se uštedeti pred početak školske godine

Taman kada smo se navikli na lepo vreme i letnji raspust, udjosmo u poslednje dane avgusta kada uveliko kreće priprema za novu školsku godinu i polazak u vrtić. Deca se raduju, roditelji strepe, jer opremiti jednog školarca uopšte nije naivno, a kamoli više njih. Ponekad treba, zaista biti pravi mađioničar da se sve to isprati.
No, avgust mesec je i period kada su, bar što se odeće i obuće tiče, i velika sniženja jer u jesen veliki trgovački lanci žele da uđu sa što manje robe iz letnje sezone, koja polako ostaje iza nas. Šta možemo uraditi ovih dana, kako da rasporedimo kućni budžet i što bezbolnije izađemo iz perioda koji nam predstoji?

 

Birajte polovne udžbenike


Razlika između polovnih i novih udžbenika uglavnom je 50 posto, te njihovim odabirom štedite makar za jedne patike. Naravno da nećete uzeti pocepane i ižvrljane, ali svakako, ako krenete na vreme, moći ćete da nabavite sasvim pristojne komplete. Idealno je da nađete nekog školarca godinu dana starijeg od vašeg deteta i dogovorite dugogodišnju saradnju. Na taj način uštedećete i dragoceno vreme, a jedino ćete radne sveske i pribor platiti po punoj ceni. 
Ako ovih dana vaš mališan kreće u prvi razred, nemojte žuriti sa kupovinom pribora. Sačekajte da učiteljica na prvom roditeljskom kaže šta je sve neophodno za tekuću školsku godinu pa tek onda u kupovinu.

Kolekcija proleće/leto u avgustu je na velikom sniženju


U julu već možete naleteti na poneki popust, kada su odeća i obuća u pitanju, dok u avgustu cene su poprilično snižene. Idealno je da se registrujete za praćenje sniženja. Na mnogim sajtovima ova opcija je dostupna tako da vas redovno obavestavaju o izmenama. Kupovina online je jednostavna za decu, jer uglavnom, oni ne moraju da probaju garderobu. Ako znate veličinu odeće, sigurno nećete pogrešiti, bar kada kupujete proverene brendove, koji i rade u standardu. Bez obzira da li spremate mališane za školu ili vrtić, nova odeća im uvek treba. Ceo septembar obično bude lep pa imaju vremena da iznose odeću, naročito ako se lepo vreme produži pa se poneka majica i košulja mogu nositi i u jesenjim danima. Neretko, sa prvim zracima sunca u proleće ponovo je ista garderoba aktuelna. To uglavnom ne važi za obuću.

Obuću deca brzo prerastu, zato kupujte po što nižim cenama


Činjenica je da deca od najranijih dana vole sama da biraju stvari koje kupuju. Izbor im nikako ne treba uskratiti, ali od onoga što prvo vi izaberete. Naime, uvek gledajte po kvalitetu i cenovno šta vama najviše odgovara, izaberite par modela, a onda od njih dajte detetu da samo izabere obuću, koja mu se najviše dopada. Ovo je idealna kombinacija za sve, deca su srećna što su sama odlučila šta žele da kupe, a vi što se kreću u okvirima, koje ste im zadali.

 

U avgustu i septembru teško možete uštedeti na rančevima za školu


Jek sezone za kupovinu školskih torbi je druga polovina avgusta i sigurno nećete naći nove kolekcije na sniženju. Po neki model rančeva iz prethodnih sezona, ako uopšte bude nešto po starim cenama brzo plane, te treba na vreme krenuti u kupovinu. Rančeve za školu, pogotovo za prvake birajte tako da detetu traju četiri godine. Svi brendovi su dužni da obezbede dve godine garancije, bez obzira da li je u pitanju ranac za vrtić ili školu, a to se ne odnosi na mehanička oštećenja.
I vrtić rančevi su važni mališanima, ali ih uglavnom mame biraju pošto su bebironci jaslenog uzrasta mali da se sami odluče za model. Veličina ranca je bitna jer najmlađi nose i presvlaku, patofnice, poneku pelenu te je neophodno da i ranac bude odgovarajućih dimenzija. Naravno, ranac za predškolsko je poput onog za školu, samo što se u njemu nadje po koja sveska i eventualno neka knjiga, dok su školarci poprilično opterećeni udžbenicima i priborom.
Na školskom rancu ne treba štedeti i nastojte, kad god ste u prilici da pomognete tim nejakim leđima. Koliko god vam se čini da su deca visoka i jaka, često se u njima nalazi teret, koji obuhvata trećinu njihove kilaže, pa je deci pomoć neophodna.

Za roditelje dece mlađeg uzrasta septembar je samo običan mesec

Ako, pored školarca imate i mlađu decu ili bebu, koje treba da opremite neophodnim stvarima, redovno se informišite online. Planirajte kupovine par meseci unapred i sigurno ćete uštedeti. Bebi oprema često bude na sniženju, jer ona nema sezonu, već nove modele koji kako pristignu spuštaju cenu ranijim kolekcijama, a baš tu vi nastupate.

 
Kraj leta i početak jeseni donosi brojne novine za celu porodicu, uglavnom one, kojima se svi članovi raduju. Neminovnost su troškovi koji ih prate, a od nas roditelja zavisi kako ćemo ih ispratiti i organizovati se da prođemo što bezbolnije kroz taj period. Ovo je bio samo mali podsetnik kako može delimično da se uštedi. Roditelji odeću i obuću kupuju preko cele godine, dok školski pribor jednom godišnje, rančeve još ređe. Sama ušteda ne znači umanjen kvalitet, već samo racionalnu potrošnju bez obzira na budžet kojim raspolažete. Na neke stvari prosto ne treba štedeti, dok na drugima i te kako, naročito što mnoge od njih deca brzo prerastu. Ono što je naš savet, zalijte novu školsku godinu, nazdravite vašim malim i velikim đacima i njihovom budućem uspehu. A ukoliko želite da postanete štediša, pratite kidsland.rs i ni jedno buduće sniženje nećete propustiti.

promo tekst

oto:kidsland.rs , cdc-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi