Roditeljstvo
31.05.2021.

Saznajte zašto pažljivo treba koristiti pohvale prilikom vaspitanja dece

Normalno je da jubav prema detetu iskazujemo i govoreći im da su pametna, talentovana, svestrana. Međutim, iako nam je time namera da im ojačamo samopoštovanje, preterano obožavanje može da izazove suprotan efekat. Istraživači su utvrdili da previše hvaljenja može da dovede da dete postane zavisno od mišljenja drugih i neodlučno u prihvatanju izazova zbog straha od nesupeha. Kada se pravilno upotrebe, pohvale mogu da budu stimulativne i podstaknu dete da preuzima inicijativu.

Prilikom vaspitanja dece, kada ih hvalite, sledite ovaj savet

Izbegavajte detetu da govorite rečenice tipa “Tako si pametan, pravi si genijalac” i slično. Loša strana hvaljenja sa isticanjem kvaliteta poput inteligencije je ta što deca mogu da imaju pogrešnu predstavu o sebi, da ispunjavaju etiketu”pametnog deteta”. To znači da kada bude trebalo da se uhvate u koštac sa nekim težim npr.matematičkim problemom mogu da odustanu lako jer se boje da ne uspeju i ne ostanu bez dodeljene etikete.


Prilikom hvaljenja fokusirajte se na napor koji su uložili a ne na postignut rezultat

Uvek se fokusirajte na napor a ne na krajnji rezultat. Čak i ako je vaše dete dalo pobednički koš na utakmici, trebalo je celu utakmicu izgurati do kraja, te realno pohvalite njegovu borbenost, predanost igri i pružanje najboljeg udarca.
Pre nego istaknete da je dete nešto dobro uradilo,pokažite mu na ličnom primeru
U slučaju kada treba dete da naučimo kako da se ponaša u određenim situacija, na primer u odnosu na mlađeg brata ili sestru, najbolje je konkretno da mu na primeru i pokažemo. Ako je ranije praktikovalo da istrgne sestri lutku iz ruke, a sada je ljubazno zamoli da mu doda, takvo ponašanje treba pohvaliti da dete zna da smo primetil da se lepo ponaša.

Hvalite decu, ali budite iskreni u toj nameri


Preskočite superlative-Naime, većina dece je svesno da nisu najbolji slikar, golman, djak. Takođe, ako dete uvežbava sviranje na violini, nemojte ga lažno hvaliti govoreći mu“Zvučalo mi je baš dobro!” jer može da posumnja u vašu verodostojnost. Bolje je reći “ Vidim da vredno radiš na toj kompoziciji, sigurno ćeš upornim vežbanjem postići cilj” 
Deca su majstori u otkrivanju neiskrenih pohvala, te znaju kada niste iskreni 


Dajte im komplimente kada zasluže


Ne morate biti škrti na rečima, ali nemojte preterivati jer možete rizikovati da dete čeka aplauz svaki put kada i najmanju sitnicu odradi. Ako vam dete pomaže bez vašeg zahteva dovoljno je da mu se zahvalite na pomoći jer tako cenite njegov doprinos.


Ne ističite posebno lepotu devojčica


Izgled, odeću, kosu devoičica češće primećujemo nego kod dečaka, pa nam često izgleda sasvim prirodno da ih pohvalimo. Stručnjaci ističu da postoji problem sa porukama koje devojke dobijaju sa svih strana. One rastu u kulturu u kojoj je njihova vrednost neprestano povezana sa njihovim izgledom, pa je kolektivna poruka koje one dobijaju da moraju biti privlačne da bi vredele. Zato osećaju veliki pritisak i često se usredsređuju na izgled a ostale svoje vrednosti koje treba da neguju zanemaruju.
Pohvale svima prijaju, pogotovo deci. Njima je važno da znaju da smo im posvećeni, da pratimo njihov trud, rad i ponašanje.Međutim, hvaliti radi pohvale nije rešenje, kao ni hvaljenje da bi se detetu dalo na značaju. Neke stvari vremenom kada dete stekne navike se podrazumevaju, poput sklanjanja tanjira nakon završenog jela ili bacanje đubreta ako se kanta napunila, pa ih zato nije potrebno posebno nagrađivati. Dovoljno je zahvaliti se na pomoći, tako će dete znati da je ravnopravan član domaćinstva i da porodica ima očekivanja, ali je u isto vreme i zahvalna na ispunjenju istih.

 

Tekst: https://www.highlights.com/
Foto:mick-haupt-unsplash,robo-wunderkind-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Ranac za vrtić Spread Your Wings 27719
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.790,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Pune pernice 27737
Pernica puna Multy Miss Sparkle 27737
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.490,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Muzičke 11/01017
Muzički tepih - U ZOO vrtu 11/01017
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.199,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Edukativne 11/75571
Dečji tablet Mali naučnik  200 pitanja  200 zvukova i glasova  20 t...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.799,00 RSD
1.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi