Roditeljstvo
29.04.2021.

Iskoristite praznične dane za druženje sa porodicom i uživanje u prirodi

Pre samo godinu dana planiranje izleta i vreme na otvorenom sa porodicom ili prijateljima bilo je poprilično komplikovano jer smo veći deo proleća proveli u svojim domovima. Zato se potrudite da ove godine iskoristite slobodno vreme tokom praznika i koliko-toliko nadoknadite propušteno.

Iako zbog situacije sa pandemijom i dalje nismo u mogućnosti da se okupljamo u velikom broju kao ranije, pa samim tim ni da slavimo sa prijateljima i familijom, porodični izlet, kao i istraživanje slabije posećenih mesta u Srbiji  ili čak odlazak u obližnji park, mogu biti odličan način da provedete predstojeće praznike, a da izbegnete gužve. A kako bi vreme na otvorenom bilo prijatno i što bezbrižnije, povedite računa o ovim detaljima.

Odaberite mirno mesto za piknik

Na poznatim izletištima i popularnim destinacijama u zemlji gotovo uvek će vas zateći gužva, pa ukoliko ste ljubitelji mira i želite malo odmora, odaberite neku mirniju lokaciju za izlet sa porodicom. Ništa bolje vas ne može napuniti pozitivnom energijom i opustiti kao boravak u prirodi, daleko od ekrana, inteneta i gradske gužve.
Ukoliko nemate mogućnost da otputujete, odlična ideja može biti i piknik sa klincima u blizini vašeg mesta, ili čak u nekom od manjih gradskih parkova. Ne zaboravite da pripremite i ukusne sendviče, voće, domaća peciva, sokiće i vodu za osveženje. Takođe, pored rekvizita za igru, ponesite i prostirku za odmor na travi. Ukoliko imate manju decu, nepromočiva prostirka u kombinaciji sa mekanim ćebencetom i omiljene igračke biće odlična zanimacija za vaše mališane.

Ne zaboravite rekvizite za igru

Praznici jesu dani odmora, uživanja i druženja ali ne bi trebalo da izostavite i zanimljive aktivnosti koje će pokrenuti i decu i vas. Frizbi, set za badminton, zmajevi, lopta za fudbal i odbojku ili čak vijače, makar nešto sa ovog spiska svakako bi trebalo da nađe mesto u vašem rancu. Ukoliko su vaši klinci manji, postavite i dečji šator. Samo podizanje šatora deci će biti svojevrsna zabava, o igri u njemu i da ne govorimo.

Pored onih improvizovanih koje možete sami osmisliti, možete montirati i dečje šatore sa omiljenim crtanim junacima. Dok spremate roštilj i hranu, ovi rekviziti siguno će zabaviti klince i okupirati im pažnju do trenutka kada im se i vi možete pridružiti.

Pripremite nezaobilazni roštilj

Svaki izlet u prirodi i piknik sa porodicom gotovo je nezamisliv bez roštilja. Iskoristite mesta u gradu koja imaju već montirane roštilje, a vaše je samo da ponesete ćumur i namirnice.
Roštlji može mnogima delovati kao nezdrava varijanta porodičnog ručka, međutim, ukoliko se potrudite da ga modifikujete može biti i te kako zdrav. Umesto crvenog mesa, bazirajte se na piletini, ćuretini ili pak ribi ukoliko je deca vole i dovoljno su velika da smeju da je jedu. Možete praviti i ražnjiće od miksa povrća ( paprike, tikvica, patlidžana, šampinjona) sa dodatkom prethodno marinirane piletine ili ćuretine. Obavezno ponesite zelenu salatu i nezaobilazne rotkvice. Pored mesa, možete grilovati i cele paprike ili tikvice na šapiću kao prilog.

Ne zaboravite da se zaštitite od krpelja

Prvi listići, nova trava i buđenje prirode izmamili su najčešće neprijatelje u proleće – krpelje. Stoga je preporučljivo da za boravak u prirodi obučete svetliju odeću kako biste mogli lakše da ih uočite. Kao prirodna zašitita od ovih parazita, pomaže i eterično ulje citrusa. Trudite se da nogavice pantalona i trenerki ne budu suviše duge i tokom igranja po travi trebalo bi da budu uvučene u čarape ili obuću. Nakon povratka kući, odeću odmah odložite za pranje i detaljno pregledajte sebe i decu. Posebno obratite pažnju na delove ispod pazuha, oko pupka, u predelu prepona, iza ušiju, na potiljku i po kosi. Ukoliko se desi da pronađete krpelja koji se zakačio za kožu, nikako ga nemojte sami vaditi već se obavezno javite u najkraćem roku u vašu zdravstvenu ambulantu i to najbolje učinite odmah, tj. najdalje u roku od 24h od ujeda, jer se nakon tog vremena, ako je krpelj zaražen, uvećava šansa da zarazu i prenese.
U slučaju da niste u mogućnosti da odete u ambulantu, polako i pažljivo ga uklonite uz pomoć sapuna koji ćete trljati u smeru suprotnom od smera kazaljke na satu. Krpelj će polako izlaziti pa ga samo pincetom izvucite, hvatajući ga što bliže koži i polako ga vadeći kako se ne bi otkinuo. Pre vađenja nikako nemojte stavljati alkohol niti bilo koje drugo sredstvo na mesto ujeda. Tek nakon vađenja, mesto dezinfikujte alkoholom. Ukoliko se desi da primetite parče krpelja koje je ostalo u koži ili ako se na mestu ujeda javi crvenilo, otok ili bilo koja druga neobična promena, nikako ne odlažite odlazak lekaru.

Za izlet van grada obavezno ponesite malu putnu apoteku

Iako ćete van kuće biti svega par sati, sa klinicma na otorenom treba biti oprezan i uvek imati pri ruci stvari koje mogu da pomognu ukliko dođe do ogrebotina, posekotina ili drugih, manjih povreda.
Preporučljivo je da u maloj putnoj apoteci imate alkohol i vatu za dezinfekciju, flastere za ranice i mali zavoj za slučaj većih ogrebotina ili poderotina koje se ne mogu sanirati i prekriti manjim flasterima.
Ne zaboravite takođe i neki od lekova protiv bolova i faktor za zaštitu od sunca. Iako temperature sada nisu visoke, prilikom dužeg boravka na suncu, potrebno je da se i deca i vi zaštitite makar faktorom 30, a za manju decu preporučuje se čak faktor 50. Šeširi i i kačketi, kao i naočare za sunce se podrazumevaju.

Pre poslaska kući obavezno pospremite za sobom

Deca najbolje uče o odgovornosti prema okolini, ali i društvenoj odgovornosti kroz primere odraslih. Stoga ih pre nego što krenete kući, uključite u raspremanje i odvajanje smeća i ostataka koje je potrebno baciti. Najbolje je da od kuće ponesete nekoliko većih kesa za smeće kako biste lakše sakupili sve. Čak i ostatke povrća koji ne zagađuju okolinu, ne bi trebalo ostavljati za sobom.  

Najbitnije od svega je na kraju dobro druženje, igra, opuštanje udaljavanje od ekrana, grada, buke i gužve. Čak i duža šetnja, boravak pored vode i mir van grada biće dovoljni da napunite baterije i odmorite od svakodnevne gužve.

foto: pxhere

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno