Roditeljstvo
23.04.2021.

Obavezno pogledajte kako je protekao osmi Avent festival dojenja

Da se ovaj „novembar na kraju aprila“ odužio još samo jedan dan i da su četvrtak 22. april obeležili pljuskovi i niska temperatura, verujemo da bi skoro sve od 640 trudnica i mladih majki, koliko ih se prijavilo za učešće na osmom Avent festivalu dojenja, sedele uz računare, tablete i telefone i zapislivale savete naših stručnjaka. No, kako su jučerašnji dan, prvi lep u nizu ružnih i tmurnih, obeležili sunce i temperatura od 19 stepeni, polovina naših očekivanih gošći je odlučila (barem se nadamo) da ga provede negde napolju, u prirodi. Neka, ne mari. Mi smo imali divno druženje sa tristotinak budućih majki i porodilja, ostalima smo pisali opravdani izostanak jer propušteno gradivo mogu da nadoknade već u maju, na redovnoj radionici za podršku dojenju.

Ma koliko da nam je bilo lepo, a bilo je, ostalo je žaljenje zbog činjenice da već drugi festival dojenja organizujemo u online svetu, jer nam pandemija izazvana koronavirusom ne dozvoljava da se družimo kao nekad, oči u oči. Žao nam je što nema interakcije i razmene energije, žao nam je što zavisimo od tehnologije i tehnike, ali nam je istovremeno drago što smo zahvaljujući toj istoj tehnologiji i tehnici bili u mogućnosti da pružimo podršku i da podelimo korisne savete i budućim majkama iz čitave Srbije, okruženja, pa čak i iz dijaspore.

Sertifikovana savetnica za dojenje Milena Popević je juče, čini nam se, bila posebno inspirisana. Svojski se potrudila da zadovolji radoznalost i najljubopitivijih učesnica, da uteši one preplašene, da umiri sve one zabrinute... Pokazivala im je kako da masiraju dojke, kako da zauzmu dobar položaj za dojenje, pričala o ishrani i hidrataciji, nervirala se zbog svih predrasuda koje su se očuvale i kod ove generacije, kod mladih žena koje će uskoro postati majke. Objasnila im je šta da rade ako dobiju ragade ili mastiti, kada i kako da se izmlazavaju, kako da podstaknu laktaciju, da li i kojim slučajevima bebu treba buditi tokom noći da bi sisala...
A kako se mi trudimo da uvek pružimo više, i ovog puta smo za učesnice festivala, ali i za sve vas, pripremili malo iznenađenje. S obzirom na to da se od početka pandemije nigde ne organizuje psihofizička priprema za porođaj, verujemo da će vam koristiti dvadesetominutne vežbe koje je za naš osmi Avent festival dojenja izvela Gordana Milosavljević, akušerska sestra Doma zdravlja „Voždovac“. 

Uzbudljivo je bilo i tokom zdravstvenog panela na kojem su učestvovali dr Nikola Banjanin, ginekolog-akušer iz porodilišta KBC „Zemun“, dr Katarina Lazić, pedijatar iz Instituta za neonatologiju, dr Tanja Belić, specijalista specijalista dečje i preventivne stomatologije iz DZ „Voždovac“, i Tamara Tomić, psiholog DZ „Voždovac“.
Neke od učesnica su, poput mame koja je svaki put nakon četiri carska reza uspešno dojila, mogle da se svrstaju u kategoriju natprosečno iskusnih, ali su mnoge od njih tek sada saznale kada treba krenuti u porodilište, šta su sigurni pokazatelji da porođaj počinje, zašto je epidural zlata vredan, da li je promenjen protokol za ulazak u porodilište

Dr Lazić je budućim majkama objasnila šta pokazuje APGAR test, zašto je majčino mleko mnogo više od hrane i kako mogu da ga, ako imaju viška, doniraju Banci mleka. Otkrila im je da li beba ima antitela ako je mama u trudnoći preležala koronu i posavetovala ih da se dok doje vakcinišu protiv korone, bilo kojom od ponuđenih vakcina, jer su sve pouzdane i bezbedne.
I dok vakcine pružaju jednu vrstu sigurnosti i zaštite, za onu drugu, psihološku, zadužene su osobe iz najbližeg okruženja buduće mame. Sve one treba da joj pomognu da se, kako nam je objasnila Tamara Tomić, izbori sa svojim strahovima koji su normalni za drugo stanje i koji su sada zbog kovida još izraženiji.
Na sreću, bebe koje tek treba da se rode neće se sećati korone i ovih teških meseci, pa će kroz život ići s najlepšim osmesima. A kako će im za te lepe osmehe biti potrebni lepi zubi, njihove mame samo treba da slede savete koje im je danas podelila dr Belić. Najvažnije je da zapamte da se zubi čuvaju i neguju od prvog dana.

Kao i do sada, sa nama su bile Jelena i Danijela iz telefonskog savetovališta „Halo beba“ koje je dostupno mladim roditeljima 24/7, 365 dana u godini. Ako vam zatreba njihova pomoć, možete je dobiti i preko telefona, i preko sajta, ali i preko mobilne aplikacije. Jelena Džarić iz kompanije „Alpen Farma“ govorila je o nekim od njihovih homeopatskih preparata, među kojima se ističu „dentokind“ i „colikind“, dok je Jelena Radosavljević iz „Tosame“ predstavila samo mali deo njihovog bogatog asortimana.

U pauzama između izlaganja gledali smo spotove našeg generalnog sponzora, kompanije MCG koja je generalni zastupnik „Philips Aventa“, proizvođača dragocenih pumpica za izmazanje i sjajnih blendera, kao i kompanije „Rosa“, zlatnog sponzora Festivala dojenja, koja kampanjom „Beba bira gde“ podstiče mame da bez stida svojoj bebi u svakom trenutku pruže najbolju hranu.
Mamino mleko je upravo to... najbolja hrana, pa i više od toga.
Foto: Dečji sajt

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno