Roditeljstvo
13.04.2021.

Buduće mame, ako želite da dojite, mi možemo da vam pomognemo

Uprkos svim našim željama, očekivanjima i nadi da će koronavirus proći između naše dve velike manifestacije, da će nam se životi vratiti u normalu, na to ćemo, očito, morati još da čekamo. Iz tog razloga i ovaj novi, osmi Avent festival dojenja organizujemo putem Zoom aplikacije i to u četvrtak 22. aprila, od 11 do 15 časova. Na njemu će, s obzirom na to da se održava u onlajn svetu moći da učestvuju žene iz čitave Srbije, regiona i iz dijaspore, a mi ćemo im pružiti podršku, utehu, pomoć i najbolje savete. Smatramo da je u ovom trenutku izuzetno važno da buduće majke dobiju relevantne i pouzdane informacije o trudnoći, porođaju, dojenju i nezi bebe u uslovima pandemije.

Na Festivalu će, kao i do sada, biti naša sertifikovana savetnica za dojenje Milena Popević. Ona će objasniti zašto je mamino mleko više od hrane, šta se radi ako je beba previše mala ili slaba da bi sisala, a šta se radi ako mama ima ragade ili mastitis. Budućim majkama Milena će pokazati i neke od položaja za dojenje, naučiće ih kada i kako da se izmlazavaju, kako da podstaknu laktaciju, u kojim slučajevima bebu treba buditi da sisa, a kada je treba ostaviti na miru.

Zahvaljujući Dečjem sajtu, odnosno zahvaljujući savetima, predavanjima i izlaganjima stručnjaka koje smo angažovali, za četiri i po godine više od 5.000 trudnica je besplatno naučilo kako da uspešno doje svoje bebe i kako da prevaziđu poteškoće s kojima se suočava većina mladih majki. I ovog puta će Festival dojenja trajati četiri sata, a u okviru njega biće organizovan zdravstveni panel na kojem će učestvovati dr Nikola Banjanin, ginekolog-akušer iz Porodilišta KBC „Zemun“, dr Katarina Lazić, pedijatar iz Instituta za neonatologiju, Tamara Tomić, psiholog, i dr Tanja Belić, specijalista dečje i preventivne stomatologije iz Doma zdravlja „Voždovac“, koji je i pokrovitelj naše manifestacije.

Pričaćemo o tome kada treba krenuti u u porodilište, o trudnoći i porođaju u vreme kovida, benefitima epidurala, o rh faktorima, o pucanju vodenjaka, prednostima vaginalnog porođaja u odnosu na carski rez, ali i o mnogim drugim dilemama koje muče buduće majke. Posebnu pažnju posvetićemo značaju kolostruma, o podsticanju laktacije, a nećemo zaobići ni priče o APGAR skoru i kontaktu „koža na kožu“, kada se beba stavi na majčine grudi odmah po rođenju. A kako verujemo da će mnoge mame imati i više mleka nego što bebi treba, posavetovaćemo ih kako da ga doniraju bankama humanog mleka.

S obzirom na to da se oralnoj higijeni ne posvećuje dovoljno pažnje, pričaćemo o propadanju i lečenju zuba u trudnoći, o intervencijama i anestezijama, ali i o tome kako se bebini zubići neguju od prvog dana. S obzirom na to da pandemija traje duže od godinu dana i da se ne zna kada će njen kraj, podstaćićemo trudnice da glasno progovore o svojim strahovima, da slušaju samo relevantne i pouzdane informacije i da se ne libe da zatraže stručnu pomoć ako se osećaju loše.

Sa nama će biti i naši dugogodišnji prijatelji – kompanija MCG, zastupnik brenda „Philips Aven“, kao generalni sponzor, kompanija „Rosa“, naš zlatni sponzor koji poručuje „Beba bira gde“, i kompanija „Mama Natura“ s kojom se družimo od prve manifestacije. Uz nas i uz vas su i DZ „Voždovac“ i Telefonsko savetovalište „Halo beba“, naši pokrovitelji i velika podrška.
Iako se Festival dojenja održava putem Zoom aplikacije, broj mesta je ograničen, pa je neophodno da se prijavite za učešće. Jednostavno je, samo kliknite OVDE i čekajte da vam pošaljemo link za uključivanje.
Foto: dečji sajt

Ostavi komentar

Ostali komentari

  • Milica
    Milica

    Potvrđujem prisustvo na festivalu dojenja.

    14.04.2021. 13:06
  • Admin
    Admin

    Postovana, prijave se vrse putem linka https://www.decjisajt.rs/eventi/festival-dojenja-event/6276-trudnice-prijavite-se-na-online-festival-dojenja?utm_source=slider&utm_medium=site&utm_campaign=Promo-baner Pozdrav, Decji sajt

    15.04.2021. 07:43

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi