Roditeljstvo
16.03.2021.

Ove jednostavne i uobičajene aktivnosti višestruko su korisne za klince

Roditelji su često pod velikim pritiskom da uvek treba da urade nešto dodatno za dete, pa preteruju sa kupovinm edukativnih igračaka, šalju ga na više sportova, radionica i vannastavnih aktivnosti kako bi mu pomogli da napreduje, nauči nove stvari i razvije socijalne i emocionalne veštine. Međutim, mnogi pedagozi smatraju da ne treba preterivati i da je manje u stvari više jer neke jednostavne aktivnosti, na koje često zaboravljamo, mogu pomoći u razvoju kognitivnih, socijalnih i emotivnih veština kod dece.

Kade dete dovoljno odraste i sazri za samostalnu igru, važno je da mu omogućite vreme u kom neće biti nadgledano. Poželjno je da ima svoj prostor ili makar deo sobe kako bi moglo samostalno da se fokusira na to što radi. Vreme provedeno u prirodi, na otvorenom izuzetno je važno kako za fizički tako i za mentalni razvoj. U današnje vreme deci najčešće nedostaje osećaj slobode koji pruža igra u snegu, na travi i sve druge aktivnosti na otvorenom. One pomažu razvoju pažnje, sposobnosti za saradnju, slušanje kao i kontrolisanja emocija. Zato kad god ste u prilici dozvolite detetu da hoda boso po travi, da bude u dodiru sa prirodom i da je dobro upozna. 

Deca koja kao mala nemaju dovoljno prilika da rizikuju i snalaze se u nečemu potpuno novom, mogu postati veoma uplašena ili agresivna u nepoznatim situacijama. Naravno da ćete mu dozvoljavati da rizikuje samo u situacijama koje ga neće otvoreno ugroziti. Dopustite mu nekada da jurca, da skače s malo veće visine nego inače, da isprobava nove sportske aktivnosti, igru sa nepoznatom decom i slično.
Izlaganje deteta maloj dozi straha pomoći će mu da vežba i jača emotivne i mentalne snage, sigurnost i odlučnost. Zato sledeći put kada poželite da viknete: "Stani" ili "Pazi", razmislite da li mu stvarno preti opasnost ili možete da ga pustite da izađe iz svoje zone komfora i savlada lekcije koje će mu koristiti i kada odraste. 

Iako se vama kućne aktivnosti čine dosadne i predstavljaju samo dodatnu stavku na vašoj listi obaveza, za decu su sve samo ne to. Mališani obožavaju da pomažu i budu uključeni u svakodnevne kućne aktivnosti. Na ovaj način stvorićete kod deteta osećaj odgovornosti, ali i pružiti priliku da se oseti korsno i odraslo jer ste mu poverili obaveze koji će koristiti celoj porodici.
Počnite sa malim zadacima, dajte mu krpu da obriše sto ili mu dozvolite da ubaci svoje stvari u mašinu za pranje, da bude uz vas dok usisavate i slično. Aktivnosti kao što su čišćenje voća, sipanje vode, stavljanje namaza na hleb i slično, pomoći će mu da vežba i finu motoriku.
Edukativne igračke uz kojih dete uči nove veštine i usvaja korisne informacije, svakako su neophodne, međutim, igračke poput kockica ili slagalica, podstaknuće ga da igru vodi samo, da smostalno smišlja strategije i na taj način usvaja veštine koje će mu koristiti i kasnije u životu. 

Deca predškolskog uzrasta često i više puta u toku dana izgovaraju rečenicu " Mamaaa, dosadno mi jeee.." i očekuju da smisite neku instant zabavu ili da se igrate zajedno. Međutim, nemojte se plašiti da ga ponekad ostavite da se dosađuje, jer baš ovakvi trenuci razvijaju kod dece kreativnost i maštu, kada sami treba da smisle neku novu igru ili novi način igre sa omiljenim igračkama. Takođe, na ovaj način mu pomažete i da nauči da bude samostalno i da ima više samopouzdanja.
Iz tog razloga korisno je da makar jednom do dva puta nedeljno va mališan ima i periode bez obaveza i planova u rasporedu. Na putovanja i izlete ili prilikom odlaska u kupovinu nemojte uvek nositi omiljene igračke i stvari koje će ga zabaviti i bićete iznenađeni koliko to može pozitivno da utiče na razvoj kreativnosti i mašte.
foto: pxhere

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Tobogani 04/10832
Dostava artikla se naplaćuje 1000 dinara zbog težine
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.799,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi