Roditeljstvo
15.03.2021.

Kako da pripremite prvenče za dolazak novog člana porodice

Dolazak drugog deteta u porodicu može biti veoma stresan kako za roditelje, tako i za prvenče, naročito ako je malo. Međutim, uz razgovor i blagovremene pripreme, možete mu pomoći da lakše prihvati dolazak bate ili seke. 

Dosta roditelja ne želi da pravi veliku razliku u godinama između dece, pa taman kada uhvate ritam sa prvim mališanom u spavanju, hranjenju i njegovim specifičnim navikama i potrebama, dođe novi član porodice i vaš prvenac više nije centar sveta, što kod njega može izazvati različite emocije, od besa, tuge i radosti, do inata. Iako je dete još malo, ono može mnogo toga da shvati, pa mu objasnite kako će se beba ponašati, koje su njene potrebe i naglasite da će vam nekada biti potrebna njegova pomoć kako bi osetilo važnim. Uključite dete od samog počekta u razgovore o bebi kada sa prijateljima i rođacima delite ovu novost, u kupovinu stvari za batu ili seku, u opremanje sobe i planiranje. Važno je da se dete navikne na činjenicu da je bebi potrebno mnogo pažnje i brige pre nego što dovoljno ojača i poraste i dok ne dođe vreme za zajedničku igru. 

Ukoliko je potrebno da napravite neke veće promene sa dolaskom bebe, da starije dete prebacite u drugu sobu, da ga preselite iz kreveca u krevet ili za bilo koju veću promenu koja kod njega može izazvati ljubomoru jer mu se oduzima nešto što je do tada bilo samo njegovo, počnite sa uvođenjem promene najmanje šest nedelja pre dolaska bebe. Ukoliko je beba već stiga kući, izbegavajte bilo koju promenu rutine u prvih par meseci, bilo da je u pitanju odvikavanje od pelena ili polazak u vrtić. Sam dolazak bebe kući i privikavanje na novog člana porodice već je dovoljan stres, pa bi dodatna privikavanja izazvala suviše nelagode kod mališana. Potrudite se da ne menjate ni dnevne rutine. Ispoštujte utvrđeno vreme za kupanje, priču za laku noć ili bojenje i igru tokom dana kako se mališan ne bi osetio odbačeno i da ne bi pomislio da je sva pažnja sada preusmerena samo na bebu. 

Ono što dosta porodica praktikuje i što često pomaže je "poklon od bebe". Kupite starijem detetu igračku, slikovnicu, slatkiš ili bilo šta što voli i recite mu da je to poklon od brata ili sestre. Ove male stvari učiniće da se vaš prvenac za kratko vreme veže za bebu, ali to naravno ne garantuje da se povemeno neće dešavati izlivi besa, plakanja, ljutnje i inata. No, sve je to deo navikavanja na novog člana porodice, pa imajte strpljenja, posebno ako je dete mlađe.
foto: pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi