Roditeljstvo
08.03.2021.

Objasnite suprugu da ne može uvek da bude superzabavni tata

Čitav dan ste se natezali sa starijim detetom da završi domaći i da nauči pesmicu, a mlađe vam od jutra tera inat jer se „unećilo“ i odbija da uradi bilo šta od onoga što od njega tražite. I onda negde kasno popodne, kad počnete da gubite i nerve i strpljenje, jer starije nije rešilo ni trećinu zadataka, a mlađe i dalje razbacuje kocke, u kuću ulazi dobri raspevani, sjajno raspoloženi tata koji kaže „Ma, pusti decu na miru“.
Da li vam ova scena deluje poznato? Da li i vi imate superzabavnog supruga koji sve okreće na zabavu, pa ga deca više vole?

Podizanje jednog deteta je ozbiljan celodnevni posao koji često ne prija ni roditeljima ni deci. Mame i tate mrze što moraju da ih teraju da peru zube, da idu u krevet na vreme, da jedu povrće, da skupljaju igračke, da uče, da se ne svađaju i ne tuku, a deca mrze skoro sve zabrane i većinu naredbi. Oni gledaju da „uhvate krivinu“ svaki put kad im se ukaže prilika, a roditelji gledaju da ih spreče u tome, jer doslednost, jasna pravila i postavljene granice grade karakter i trasiraju put za uspeh u životu.
E, zato je važno da jedan roditelj ne sabotira onog drugog, posebno ako su razvedeni, mada nema velike razlike i ako žive u skladnom braku.

Ako ste vi u braku sa Gospodinom Zabavinim, sa najboljim tatom na svetu, sa taticom koji ne smara sa pranjem zuba, urednošću i obavezama, isplanirajte jedan dobar, iskren razgovor i ne odlažite ga. Podsetite se zajedničkih vrednosti, kvaliteta i osobina koje želite da razvijete kod dece, ali i činjenice da to bez discipline, pravila i granica ne može. Nemojte ga napadati i optuživati da kvari decu, već mu objasnite koliko cenite tu njegovu posebnu vezu sa decom i to dete koje je uspeo da sačuva u sebi. Naglašavanje onoga što radi dobro, a stavljanje u drugi plan onoga što ne valja, navešće ga da vas bolje čuje.

Možda on ne vidi stvari kao i vi. Možda ne razume zašto je veliki problem to što ih on ne grdi, već ih zabavlja. Možda ne zna da je dete pokvarilo neke ocene i da već neko vreme ne radi domaće zadatke. Zato mu objasnite da pred decom morate da budete jedninstveni kada je reč o važnim stvarima – ishrani, spavanju, zdravlju, disciplini, lepim manirima, učenju... jer će u suprotnom početi da manipulišu.
Deca su pametna i brzo će shvatiti kako da sve preokrenu u svoju korist, naročito ako ste razvedeni. U tom slučaju naglasite i bivšem suprugu da to što je u tatinoj kući nešto dozvoljeno, ne znači da će to dozvoliti i vi. Zapravo, nijednoj odrasloj osobi ne bi trebalo da bude teško da shvati da je interes dece važniji od vaših sporenja.

Ukoliko tata nastoji da bude zabavan zato što sa decom provodi malo vremena, za razliku od vas, objasnite mu da biste i vi radije bili vesela, superzabavna i kul mama, ali da to nije moguće. Ali, izvesno je da možete malo da se opustite, da ne budete napeti i fokusirani na obaveze, rad i red u svakom trenutku. Pokažite deci da i vi možete da budete blaskasti, da i vi možete da dozvolite odlaganje pojedinih obaveza, da možete da popustite oko nekih pravila, da umete da igrate igrice, baš kao i zabavni tata. Budite opušteniji, dozvolite ponekad onom detetu u sebi da se pojavi i da se malo zabavi. Sigurni smo da ne želite da vas deca pamte kao „krutu i strogu majku“, kao „upravnicu internata“, kao „kaznenu ekspediciju“, kao „partibrejkera“, jer vi to niste. Videćete da može i jedno i drugo. I da budete autoritet, ali i superzabavna mama.
Foto: pixabay, pexels

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi