Roditeljstvo
04.03.2021.

Naučite dete kako da potrebu za šefovanjem pretvori u liderstvo

Kad mala deca krenu da naređuju i da glume šefove po vrtićima, igraonicama i parkićima, mnogi roditelji će s ponosom pepričavati svima kako „On onako mali zavodi red među većom decom“, kako „Nju, ljubi je majka, iako je najmlađa, bespogovorno slušaju sve devojčice“. To je obično prvi korak, nakon kojeg sledi naređivanje mami i tati, baki i deki koji na to ne reaguju, pa onda nikoga ne treba da čudi otkud toliko prepotentnih, arogantnih i bezobraznih tinejdžera koji ne pokazuju ni elementarno poštovanje drugima. Ne, to nisu rođeni lideri i rođene vođe, kako su ih roditelji nazivali, mada su mogli to da postanu, samo da ih je neko pravilno usmerio.
Evo šta treba naučiti svako dete sklono šefovanju

Istinsko vođstvo je služenje drugima

Dobar vođa ne sedi i ne izdaje naređenja, već ulazi u rov i bije svaku bitku zajedno sa onima koje ima ispod sebe. Dobar, pravi vođa trudi se da razume i sebe i druge, da vidi širu sliku, da proceni šta je dobro za grupu kojoj pripada, bilo da je reč o zaposlenima u kompaniji ili drugarima iz vrtića ili kluba. Ako nije sigurno kako se to postiže, navedite ga da odgovori na ova pitanja.:

  • Da li želiš da pomogneš svojim drugarima ili da ih uvedeš u nevolju?
  • Da li si spreman/a da se uključiš u rešavanje svakog zajedničkog problema ili misliš da je dovoljno da ukazuješ na njega?

Istinski lider postaje lider vremenom

Niko ne započinje kao vođa jer se pozicije autoriteta stiču tek kada vođa pokaže svoje sposobnosti koje ga izdvajaju od drugih. To što je lepo i to što ima najkvalitetniju ili najbolju fudbalsku loptu, nisu razlozi da bude vođa fudbalskog tima, ali to što je sjajan golgeter i nesebičan asistent, već jesu kvaliteti lidera na terenu. Ako nije sigurno na šta tačno mislite kada pričate o sticanju autoriteta, neka odgovori na ova dva pitanja:

  • Po čemu si ti to bolji i uspešniji od drugara kojima stalno nešto naređuješ?
  • Da li ti pažljivo slušaš ono što govore vaspitačice, učiteljice, treneri ili bilo koja druga odrasla osoba koja predstavlja autoritet za decu?

Pravi vođa ohrabruje druge, ne demorališe ih

Pravom vođi više je stalo do uspeha grupe, nego do ličnog uspeha. Dobar lider zna ko je i šta je, pa ne mora stalno da naglašava da je u nečemu bolji od većine. On koristi svoje veštine i sposobnosti da bi „pogurao“ i motivisao druge, ne da bi ih ponizio. Ako vaše dete nije sigurno šta mu sugerišete ovom pričom, pitajte ga:

  • Da li se nakon pobede u fudbalu hvališ svojim golovima ili hvališ zajedničku dobru igru i dobru odbranu?
  • Da li tvoje reči rešavaju probleme među decom koja se ne slažu najbolje ili podstiču sukobe među njima?
  • Da li bi umeo/la da izneseš kritiku na ohrabrujuć način?

A važnije od svega ovoga je da posmatrate, osluškujete i upoznajete svoje dete. Bilo bi šteta da ne razvije svoje liderske sposobnosi i potencijale, a još bi veće šteta bila da mu dozvolite da svojim šefovanjem ugrožava svoje vršnjake.
Foto: parentmap.com, parentsdome.com, playtimes.com.hk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno