Roditeljstvo
24.02.2021.

Dovoljna su samo dva slova da vas deca više ne nazivaju zakeralo

Mamama je posao da brinu. Da brinu da li je dete zdravo, da li je sito i naspavano... Da li je pilo dovoljno vode, da li je opralo zubiće, da li je pospremilo svoju sobu... A kako mama brine i o obrocima, vešu, čistoći, nabavkama, svekru i svekrvi ili svojim roditeljima, a uz to ima posao i određene društvene obaveze, ona većinu dana provede balansirajući između svega toga. U tom svom nastojanju da sve obavi na vreme, da sve završi na najbolji način, da udovolji svima i da sve učini srećnima, mama mora često da ponavlja NE, zbog čega deci izgleda kao preterano zakeralo. A to je samo zato što ne zna kako da NE kaže na drugi način, kao DA. Deca će biti saradljivija, a ona se više neće osećati kao inkvizitor i upravnica internata.

Da se odmah razumemo, nije lako biti DA-mama. To mora da se uči i zahteva vreme. Zahteva i puno vežbe uz puno grešaka, ali će ishod biti toliko dobar da će vam se isplatiti. Znači, prvi korak je da se malo opustite i da shvatite da u životu ne mogu baš sve stvari da funkcionišu pod konac i po planu. Takođe, važno je da naučite da uživate s decom, čak i ako to zahteva da ponekad prekršite poneko svoje pravilo. Sledeći put kad vam deca zatraže da mese testo zajedno s vama zamislite njihova srećna lica, a ne pod prekriven brašnom i haos koji treba srediti. Sledeći put kad požele da protrče kroz baruštinu punom brzinom, zamislite njihovo veselo kikotanje, a ne mokre noge i blatnjavu jaknu. Jednostavno je – oni srećni, vi ćete preživeti.

DA-mama zna da ponekad mora da pusti decu da budu deca. Da ponekad treba da ih pusti da je „nadmudre“, da joj „doskoče“, da ponekad isteraju svoje, ali ne zato što ne vidi šta ona čine, već zato što je u redu da se zažmuri na neko pravilo. DA-mama zna da previše NE može da ubije detetovu radoznalost, kreativnost, sklonost ka istraživanju, jer DA-mama zna i da određena doza slobode i samostalnosti pomaže deci da uče i razvijaju se.
DA-mama zna i kako se razne stvari zabranjuju korišćenjem rečce DA. Ona sa jednim DA spreči dete da uradi ono što je naumilo, a da toga nije ni svesno, jer mu mama nije rekla NE.

DA-mama nikada neće odgovoriti deci sa NE na njihovo pitanje mogu li da ostanu budna još 10 minuta, jer ne postoji način da ih natera da utonu u san odmah. Dete će zaspati kad ga umor bude savladao, a ona će zahvaljujući svom DA u njegovim očima da postane još bolja mama nego što je bila. To važi i za pitanje „Mogu li u ovome u vrtić“ jer, realno, koga se tiče što se dete izgleda kao da se oblačilo u mraku. Znači, jedno DA na uparivanje crvene i roze nikoga neće ubiti. Čak ni modne kreatore, jer oni prave i veće gafove.

DA-mama ne dozvoljava deci sve. Naprotiv! DA-mama zabranjuje sve što zabranjuje i NE-mama ali na sasvim drugačiji, mudar i kreativan način. Kada je deca u subotu uveče pitaju da li uveče, posle tuširanja i večere, mogu da odgledaju neki dugački crtani film, ona im neće reći „Ne. Prekasno je za film“, već „Da, gledaćemo ga sutra odmah nakon doručka“.
DA-mama ne kaže „Ne možeš da jedeš slatkiše, nisu zdravi“ već „Da, slatkiši su super. Hajde da zajedno napravimo jednu zdravu poslasticu“. DA-mama ne kaže „Ne, neću ti kupiti tu igračku, imaš ih previše“, već kaže „Da, kupićemo tu igračku, ali na kraju meseca“.

Probajte i vi da budete DA-mama. Dopašće vam se.
Foto: pexels, unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno