Roditeljstvo
16.02.2021.

Sedam sigurnih pokazatelja da detetu posvećujete previše pažnje

Iako svi znamo da roditeljske ljubavi nikad ne može da bude previše, nije loše da se podsetimo i da je put do pakla popločan dobrim namerama, što posredno ima veze s ljubavlju. Zapravo, suština je u tome da roditelji od silne ljubavi često deci posvećuju previše pažnje, čine im razne nepotrebne ustupke, povlađuju i tetoše kad za tim nema nikakve potrebe, a roditeljstvo bi ipak trebalo da počiva na ravnoteži. Ne treba biti previše strog, ali ni previše popustljiv. Ne treba tolerisati baš sve, ali im ne treba ni potkresivati krila i sprečavati ih da se iskazuju. Ne treba im poklanjati previše pažnje, jer je i to štetno. A ako ne znate da li i vi grešite, evo sedam sigurnih pokazatelja.

Deci spremate odvojene obroke

Nema ničeg prirodnijeg da s vremena na vreme roditelji pripreme ponešto samo za sebe, nešto pikantno ili ljuto, nešto što deca ne žele ili ne mogu da jedu, i da tom prilikom deci ponude nešto drugo. Ali ako svakog dana spremaju klincima odvojeno ili im naručuju brzu hranu, jer ne jedu uobičajene obroke, nijedno povrće osim krompira, ako mrze prženo ili kuvano, ako kolutaju očima na sve ono što roditelji jedu, onda s tim treba odmah prestati.
Ni kuhinja ni život ne mogu da se vrte oko dece.

Pravite se da ne vidite da manipulišu

Deca su vrlo pametna a umeju da budu i veoma manipulativna kako bi dobila ono što žele ili da bi izbegla ono što ne žele. U redu je da im se ponekad dozvoli da nas nadmudre, praviti se da ne vidimo šta rade, ali za njih nije dobro da im se dozvoljava da isteruju svoje. Posebno im ne treba dozvoljavati da se pretvaraju da im je loše, da se pozivaju na zdravstvene ili neke druge probleme koje imaju.

Dozvoljavate im da vas prekidaju

Iako je većina roditelja od malih nogu pokušavala da nauči dete da bude strpljivo i pristojno, da ih ne prekida dok razgovaraju s nekim drugim, ima i onih majki i očeva koji smatraju da dete uvek mora da bude na prvom mestu i da ne treba da čeka da se završi razgovor. Savet za ove prve glasi: Iako će mnogi klinci s pet godina naučiti da vas ne prekidaju, dokazano je da će dok ne napune sedam biti makar malo sebični i smatrati da imaju pravo na sve. Savet za ove druge: Možda je vama sasvim OK da vas vaše dete prekida i ometa, to ne menja činjenicu da je to nepristojno i da drugima smeta.

Zbog dece zanemarujete brak i partnera

Ako želite da im poklonite nešto izuzetno vredno, naučite ih vlastitim primerom šta je dobar brak i šta je dobar partnerski odnos. Em će rasti uz srećne i zadovoljne roditelje, u harmoničnom okruženju, em će znati kako sutra da izgrade takvu zajednicu. A ako dete otvoreno stavite ispred vašeg partnera i vašeg braka, činiste sve suprotno... Imaćete svađe u kući i usadićete mu loš model.

Omogućili ste im da okupiraju kuću

Od trenutka kada dete stigne u dom, ono počinje da ga osvaja prvo svojim pelenama, odećom, kašicama, rekvizitima i igračkama dok roditelji ne shvate da su okupirani. Da, normalno je da se svuda vidi prisustvo deteta, to je i njegova kuća, ali normalno je i da vi imate prostor rezervisan samo za odrasle. Nije bitno da li će to biti vaša spavaća soba ili veći deo dnevnog boravka, važno je da negde možete da predahnete sami ili sa gostima bez kockica, gumenih ili krpenih igračaka, lutkica i autića...

Nigde ne idete jer se dete loše ponaša

Ako spadate u one odgovorne i uviđajne ljude koji ne vode bebe i malu decu na mesta koja nisu primerena bebama i maloj deci, vama svaka čast, ali ako nigde ne idete s decom zato što znate da ona mogu lepo da se ponašaju, a ne žele, vi ste u problemu. Ostajanje kod kuće, izbegavanje situacija u kojima mogu da vas obrukaju jer ih niste naučili da sede i jedu mirno, da ne skaču po tuđem nameštaju, da se ne koškaju međusobno... neće rešiti vaše probleme. Naprotiv. Pokazaće deci kako neprimerenim ponašanjem mogu da vas nateraju da radite onako kako oni žele.

Dete spava s vama u krevetu svake noći

Ako vaš četvorogodišnjak nikada ne spava u svom krevetu, a vi ni ne insistirate na tome, onda mu izvesno poklanjate previše pažnje. Ovde nije reč ni o kvalitetu sna, jer toga nema, nije reč ni o narušavanju vaše intime, jer ni nje nema, nije reč ni o dečjim strahovima, jer se to rešava na drugi način, već je reč o tome da vi niste u stanju da postavite detetu granicu i naterate ga da je poštuje. Da, vaše dete vam jeste važno, najvažnije, ali to mu nećete pokazati tako što ćete mu dopustiti da spava u vašem krevetu.
Morate i vi biti sebi važni jer ćete samo tako biti dobri vašoj deci.
Foto: pexels

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi