Roditeljstvo
01.02.2021.

Da li umor u trudnoći treba da vas zabrinjava i kako ga se rešiti?

Kontinuirani nedostatak energije koji se može javiti na samom početku trudnoće, pogađa veliki boj trudnica. Nekima je ujutro  veoma teško da ustanu, druge uveče jedva čekaju da se uvuku u krevet iako im dan možda i nije bio suviše naporan, trećima je pak teško non-stop. Ima li leka?

Prve tegobe se javljaju već u prvim nedeljama

Umor je jedan od prvih pokazatelja trudnoće kod mnogih žena. Obično nestaje tokom drugog trimestra ali se može vratiti u trećem trimestru kada ga iskusi oko 60% trudnica. Iako mnoge žene nisu u potpunosti svesne šta se sve dešava u njihovom telu tokom trudnoće, to je ipak velika promena i težak posao za čitav organizam. Telo radi napornije nego inače, čak i u stanju mirovanja, pa je sasvim normalno da reaguje umorom. 

Hormoni su zaslužni za većinu promena u telu

Tokom prvog trimestra dešavaju se različite promene u organizmu. U početku to je svakako formiranje posteljice čiji je zadatak da bebu snabdeva kiseonikom i svim hranljivim sastojcima neophodnim za pravilan rast i razvoj. Hormonske promene koje telo prolazi biće odgovorne ne samo za promene raspoloženja na koje treba biti spreman, već će uticati i na pojačani umor koji ćete osećati. Za to je odgovoran hormon progesteron koji podržava trudnoću i utiče na rad mlečnih žlezda koje se spremaju za dolazak bebe i lučenje mleka.
Iako je u vašem telu još jedan organizam koji treba snabdeti krvlju, vaše srce i krvni sudovi rade pojačno kako bi plod snabdeli hranljivim sastojicima pa se stoga zamaraju više nego inače. I metabilozam može da se ubrza, a to nekada utiče na povećanje broja otkucaja srca. Šećer i krvni prirtisak mogu biti u padu, pa sve to dodatno umara.
Obično tek u drugom trimestru dolazi period dobre energije jer je do tada vaše telo već obavilo najveći deo važnih zadataka, formiranja ploda i placente. 

U trećem trimestru počinje veće opterećenje 

Kako beba brzo raste i povećava se broj kilograma i uvećava stomak, san vam može postati isprekidan. Ukoliko tome dodamo i neke druge pratioce trudnoće, od bola u leđima zbog povećane težine, gorušice do mučnine, može se desiti da loše spavate što će rezultirati umorom. A kako se porođaj približava, posebno kod žena koje se porađaju prvi put, uvećava se i nivo stresa oko svih priprema koje je potrebno obaviti pre dolaska bebe kući, pa vas i to može koštati energije i mirnog sna. Tome dodajte i brigu oko druge dece ukoliko ih imate, osnovne kućne obaveze ili brigu oko posla, pa se uz te obaveze umor dodatno uvećava. 

Umor možda ne može da se pobedi, ali može da se ublaži 

Ovaj osećaj svakako je normalan tokom trudnoće i ne može naštetiti ni bebi ni vama. Međutim, ako se duže vreme osećate suviše iscrpljeno i teško vam je da normalno obavljate svoje svakodnevne aktivnosti, obavezno se posavetujte sa svojim ginekologom. Svakako, umor možete ublažiti tako što ćete se u potpunosti usredsrediti na sebe i svoje potrebe. Ukoliko ste već mama, nemojte sebi postavljati visoke standarde i izazove. Svakako, posuđe, usisavanje i sređivanje može malo i da pričeka. Što se tiče nabavki i kupovine za kuću i decu, potrudite se da što je moguće više stvari obavljate preko on-line prodavnica.
Važno je da se ne libite ni da tražite pomoć partnera, prijatelja, komšija ili bilo koje druge osobe od poverenja koja deo vaših obaveza može da uradi umesto vas. Takođe, osluškujte svoje telo, opuštajte se i kada vam je potreban odmor ili popodnevna dremka, ne lišavajte sebe tih malih pauza koje vam mogu mnogo značiti kako biste ostatak dana bili svežiji i makar malo odmorniji.
Smanjite unos kofeina i slatkiša koji mogu da utiču na srčani rad, pritisak i san. Iako u nekim trenucima deluje da će vam pomoći, nakon kratkog vremena desiće se pad energije. Nikako nemojte preskakati obroke i ubacite što više svežih salata i voća koje okrepljuju organizam. Neka obroci budu manji i češći kako ne biste opteretili stomak i organizam i kako biste izbegli što je više moguće, jutanje mučnine i probleme sa stomakom.
foto: pixabay, claritychi.com, fairview.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
18.
Mar
2024
Roditeljstvo
14.
Feb
2024
Trudnoća