Roditeljstvo
13.01.2021.

Ovo su stvari s kojima moraju da se nose samohrane majke

Razvod, bio on formalan ili ne, predstavlja jedan od najstresnijih događaja u životu svakog čoveka, a posebno je teško parovima koji imaju decu. Roditelju koji neće više živeti sa svojim mališanima, a najčešće je to otac, predstoji navikavanje na činjenicu da će biti razdvojen od onih koji voli najviše na svetu, a roditelja koji ostaje s decom, najčešće majku, čeka pripravnost 24 sata dnevno puta ko zna koliko godina. Iako je priča svake samohrane majke drugačija, postoji nešto zajedničko – svaka od njih želi da bude najbolja mama svojoj deci.

One ne mogu da ignorišu dečje vapaje i pozive

Bilo da ga je iz sna prenula noćna mora, bolovi, temperatura, povraćanje, mokra posteljina ili nešto drugo, samohrana mama mora da ustane i reši detetov problem. Da umiri i uteši, da izmeri temperaturu i obori je ako treba, da ublaži bolove, da promeni posteljinu, da presvuče i obuče, jer nema ko drugi. Iako zna da sutra mora da ustane rano, da radi čitav dan, da bude koncentrisana i fokusirana na posao, mama ne može da legne dok se ne uveri da je njenom čedu dobro. Iako je mogućnost da pola noći provede budna zastrašujuća sama po sebi, samohrana majka živi s tim, spremna da se suoči sa onim što noć donosi, posebno dok su joj deca mala, a potom i kad porastu, pa počnu da izlaze.

One obavljaju i deo tatinih poslova

To što tata više ne živi s njima i to što ga dete ne viđa svaki dan, ne znači da mališan treba da prestane da igra i da gleda fudbal ili da čeka raspust da bi naučio da vozi bicikl i da pliva. Ne, nikako, jer će samohrana mama naći vremena da svakog dana izađe na terenče iza zgrade i da sa sinom šutira loptu, jer on u tome neizmerno uživa. Naravno da su tatini kratki pasovi bolji, naravno da je tata bolje društvo za navijanje, jer za razliku od mame zna šta je ofsajd, ceni se mamin trud. Ona će, ako tata ne može ili ne želi, da nauči sina da vozi bicikl, ona će ga voditi na treninge i na utakmice, jer to rade samohrane mame. Čak i kad nije savršena, ona će pošteno da prizna „U redu, deco, možda to tata radi bolje, ali možemo mi to i bez njega“.

One treba da podstiču decu da budu bliska sa ocem

Čak i kada je sporazuman i civilizovan, razvod ne može da bude potpuno bezbolan jer uvek ostanu neka ružna sećanja i osećanja zbog kojih je, uostalom, brak i okončan. Dok ona ne iščile u potpunosti, roditelji uvek treba da se podsećaju da su se razveli jedno od drugog, a ne od dece, i da je za decu važno da oba roditelja budu prisutna u njihovim životima. Zbog svega s čim se suočava i zbog svega s čim mora da se nosi, samohrana majka zaista može da bude jako posesivna, zaštitnički nastrojena kada je reč o deci i negativna kada je reč o njihovom ocu. Ali na koncu svaka samohrana majka treba da nauči da podseća decu da ih tata voli i da im omogućava da provode vreme s njim. Tako će joj on biti saveznik, a ne protivnik i tako niko neće moći „sutra“ ništa da joj prebaci. Ni bivši muž, ni deca.

One kroz život idu visoko uzdignute glave

Svesne činjenice da je lako skliznuti u samosažaljenje i time steći sažaljenje i žaljenje drugih, mnoge žene odbijaju da se uklapaju u šablone i stereotipe o samohranim majkama, posebno ako imaju korektan odnos sa ocem svoje dece, finansijsku ili neku drugu pomoć i podršku od bivšeg ili sadašnjeg partnera, svoje primarne porodice, prijatelja ili poslodavca. No čak i tada, u idealnim uslovima, mama je mama puno radno vreme, 24/7 i ona zna šta radi i zašto to radi. Ona to radi za sebe i svoju decu zbog koje će uvek ići visoko uzdignute glave.

One deci postavljaju jasne granice jer su dragocene

Kada roditelji tinejdžera, koji žive zajedno, u braku, saznaju da im je sin naređao jedinice ili da je počeo da puši ili da se na treningu potukao dva puta za nedelju dana, oni će zajedno da ga ukore ili kazne. A kada samohrana majka živi sama s decom, ona kažnjavanje mora da sprovede bez ičije pomoći, jer zna da nema drugog izbora nego da se nosi sa svim problemima. Ona je je svesna da nikada ne treba da podilazi deci popuštanjem, jer je to lakše od disciplinovanja i postavljanja jasnih granica koje su deci veoma potrebne.
I znate šta... Ma koliko teško bilo, svaka samohrana mama može da bude super-mama!
Foto: thepostcity.com, scarymommy.com, familyeducation.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi