Roditeljstvo
18.12.2020.

Evo šta možete da uradite da bi i malac i bebac bili zadovoljni

Čak i ako je u porodilištu provela samo dva-tri dana, skoro svaka mama koja je rodila drugo dete reći će da joj je mnogo nedostajalo njeno prvenče, naročito ako je i ono još malo. Čak i ako su ga tata, bake, deke, tetke, stričevi, ujaci, ujne i silna druga rodbina zabavljali, mazili, pazili i držali kao malo vode na dlanu dok mu je mama bila u porodilištu, svako dete je patilo za njom, jer mamu ne može ništa da zameni. A koliko je to tačno, shvatiće i ona sama, kada dođe kući sa novim članom porodice. Količina majčinske ljubavi će se udvostručiti, ali ne i broj sati koji jedan dan ima, pa će morati da nađe način da zadovolji i malca i bepca.

Svakog dana nađite sat-dva samo za prvenče

Svakom malom detetu koje dobije mlađeg brata ili sestru najviše nedostaje vreme koje je provodilo s mamom jer ona sada ima obaveza i oko bebe, i oko njega, a tu su i kućni i ostali poslovi. A pošto skoro sve može da sačeka, bebine dnevne dremke nemojte da trošite na kačenje veša i peglanje, već ih provedite sa prvenčetom. I ono je malo, mama mu treba možda i više nego bebi, jer bebu može da presvuče i da ljuška bilo ko.
Ako svakog dana, makar u početku dok se starije dete još navikava da mora da deli roditelje, a mamu posebno, nađete sat vremena samo za vas dvoje, da se grlite, golicate, da se ušuškate i pevušite ili da radite nešto što ste radili pre nego što je stigao novi član porodice, biće vam lakše. Starije dete će biti sigurnije, neće praviti ljubomorne scene, neće patiti i plakati, a vi nećete imati grižu savesti.

Osmislite neke nove rituale i nove rutine

Bebin dolazak u kuću ne može a da ne utiče na dotadašnji način života i na ustaljene porodične rasporede i rutine, što je za mališane uglavnom veoma uznemirujuće. Oni treba da se naviknu na to da brat ili sestra stalno plaču, traže da jedu, jedu, traže da se nose, a treba ih i presvlačiti mnogo puta u toku dana. E, kao što je bebi potrebna rutina, tako je potrebna i starijem ali i dalje malom detetu, pa gledajte da mu je obezbedite. Verovatno ćete moći da zadržite neke stare, ali i da uvedete neke nove rutine i rituale.
Ako je dete naviklo da mu čitate bajku pre spavanja, da ga vodite subotom ujutro u park, da nedeljom ujutro doručkujete na trosedu uz crtaće, potrudite se da to radite i dalje jer tako neće imati osećaj da mu je beba oduzela sve što voli. Ukoliko rešite da novi rituali budu vezani za bebu, proglasite prvenče za pomoćnika u kupanju, presvlačenju, uspavljivanju...

Eliminišite sve potencijalne izvore stresa

Dojenje je aktivnost na koju odlazi puno vremena i koju ne može da obavi niko osim mame, što je svrstava u velike izvore frustracije jer starijem detetu oduzima vašu pažnju. Da ono ne bi plakalo, tugovalo ili pravilo scene svaki put kada stavite bebu na grudi, osmislite nešto što će moći da radi samo za vreme dojenja. Neka se za vreme prvog podoja igra s nekom posebnom igračkom koja je kupljena samo za tu namenu, za vreme drugog nek gleda omiljeni crtać, za vreme narednog podoja može da dobije slatkiš ili neku zdravu grickalicu, da se igra s tatom... Učinite sve što treba da obezbedite sebi mir, jer dojenje kada ste pod stresom neće biti dobro ni za vas ni za bebu.

Tražite pomoć, prihvatite je ako vam se nudi

Ako vam porodica, prijatelji ili komšije ponude pomoć, prihvatite je ili sami zamolite nekoga od njih da vas s vremena na vreme odmeni u kuvanju, peglanju, odlasku u kupovinu i nekim drugim poslovima van kuće. A kada smo već kod kuvanja, pojednostavite ga. Napravite spisak jela koja se lako i brzo spremaju i jela koja mogu da traju dva-tri dana, a ostatke zamrzavajte, dobro će doći makar za prvenče kad ne stignete da se bakćete oko šporeta.
I ne zaboravite... I malcu i bepcu je potrebna funkcionalna mama koja može da hendluje sve obaveze, a to nije moguće ako se ne odmarate.
Foto: pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi