Roditeljstvo
12.12.2022.

Ukoliko ove stvari govorite detetu, trebalo bi da odmah prestanete

Svakodnevica nosi sa sobom dosta obaveza, napornih i izazovnih situacija u kojima je lako izgubiti nerve, posebno ako je dan pri kraju pa su i deca umorna, pospana, imaju pregršt pitanja i žele sve i odmah. Tada je posebno teško izgovarati prave reči, biti blag i pozitivan. Međutim, da bi dete imalo normalan razvoj i da nepromišljene, ishitrene reči ne bi imale negativan uticaj na njega, potrudite se da nikada ne izgovarate ovako nešto čak iako je reč o tinejdžeru.

Devojčice/dečaci to ne rade 

Ova rečenica zasniva se na predrasudama o tome šta je za koji pol podrazumevano ili dozvoljeno. Ukoliko vaša devojčica izrazi želju da trenira fudbal ili dečak želi ponekada da se igra lutkama uz sestru ili da radi nešto što je "rezervisano za devojčice", izgovaranjem ovakvih primedaba samo ćete ih sputati.

Umukni! 

Ukoliko se na ovaj način obraćate detetu, ma kako malo bilo, ono će ovo usvojiti kao legitiman model razgovora. Nemojte da se iznenadite ukoliko vam u nekom trunutku odgovori na ovaj način kada mu se ono što govorite ne bude dopadalo. S druge strane, za osetljiviju decu koja pokušavaju da izraze svoje mišljenje, ovo će biti samo dodatno sputavanje. 

Budi kao tvoja sestra/brat

Upoređivanja sa drugom decom, braćom, sestrama ili drugim vršnjacima iz razreda ili komšiluka, ubija samopouzdanje i izaziva osećaj neprilagođenosti i neadekvatnosti. Takođe, na ovaj način možete izazvati i sukobe među decom i podstaći nezdravu konkurenciju. 

Kada ćeš barem jednu stvar uraditi kako treba? 

Dece uče kroz greške, kao i odrasli. Zato je bolje da se ugrizete za jezik pri samoj pomisli da ovo izgovorite. Ovom rečenicom možete ih jedino sputati da probaju nešto novo, stvoriti strah od nepoznatih stvari ili ih obeshrabriti, pa će kod svakog pada imati dodatni strah da nešto ponovo probaju. 

Eto, ovo se desilo jer me nisi slušao/la! 

Na ovaj način, zvučalo to vama tako ili ne, rugate se detetu. Ono će s pravom pomisliti da želite da pokažete svoju „pobedu“ nad njim, da mu se svetite za loše ponašanje, što će negativno uticati na njegovo samopouzdanje. 

Debela/mršava sam, ne volim kako izgledam

Ukoliko dete često sluša kao se žalite pred njim na račun sopstvenog izgleda, ono će kritikovanje sopstvenog tela usvojiti kao nešto uobičajeno. S druge strane, prenošenjem pozitivne slike o svom izgledu i ono samo će tokom odrastanja biti zadovoljno svojim telom. 

Pusti mamu/tatu da to završi

Ukoliko mu uvek budete vezivali pertle, hladili pretoplu čorbu, oblačili jaknu ili vezivali kosu, dete to nikada neće naučiti da radi samo. Zato jednostavno prestanite. Verovatno će često biti potrebno više vremena da dete to završi samo, ali jedino tako će moći da savlada nove veštine.

Prestani odmah da plačeš da ti ja ne dam razlog! 

Ovo je direktna pretnja i jedino što ćete uspeti je da se dete još više uplaši, rastuži ili oseti još gore. Često su je koristili i naši roditelji, ali ona nikome nije donela korist. 

Nadam se da će i tvoje dete jednog dana biti kao ti

Roditelji ovo često izgovaraju ne bi li kod deteta izazvali krivicu, kajanje, osećaj da je toliko loše i da će i ono jednog dana "patiti" kao vi sada zbog toga što će njegovo dete biti isto kao ono. Ova rečenica ima smisla jedino kada dete donese peticu iz škole, postigne neki uspeh ili je poslušno, međutim gotovo nikada se ne koristi u tom smislu, pa zaustavite sebe ako ikada poželite da je izgovorite. 

Ponašaj se kao muško! 

Deca moraju naučiti da izraze svoja osećanja, bilo da su u pitanju devojčice ili dečaci. Učiti muško dete da nije prihvatljivo da plače ili izražava svoja osećanja, da bude povređen, uplašen ili emotivan na neki drugi način, stvoriće od njega osobu koja svoja osećanja potiskuje, emotivno je nepristupačna i plaši se da ih izražava. Stoga, budite veoma pažljivi sa ovim rečima.
Foto: annie-spratt-unsplash, freepik,master1305-freepik-opt

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Edukativne 11/01024
Dečji tablet Moja prva azbuka 11/01024
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Drvene igračke 5957, jam
Bilijar set 4 u 1  5957
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.284,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Auto na daljinsko upravljanje 1:18 Audi R8 53600
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.599,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno