Roditeljstvo
03.12.2020.

Zakazali smo poslednju ovogodišnju radionicu za podršku dojenju

Kada smo za 31. mart ove godine zakazali prvu onlajn radionicu za podršku dojenju nismo ni sanjali da će skoro sva naša ovogodišnja druženja, pa i Avent festival dojenja, biti održana u virtuelnom svetu. Nadali smo se da će pandemija izazvana koronavirusom brzo proći i da ćemo se već od leta gledati oči u oči uživo, a ne oči u oči preko monitora. Nije isto, nedostajete nam, ali znamo da je najvažnije da vi, buduće mame, dobijete svu moguću podršku i najbolje savete kako biste mogle što uspešnije i što duže da dojite vaše bebe.

Zato smo za 8. decembar zakazali još jednu, poslednju ovogodišnju radionicu. Čekaćemo vas na istom mestu, na Zoom aplikaciji, u isto vreme kao i do sada, od 11 do 14 časova, u istom dobrom društvu. Ma, šta dobrom, u najboljem! Čekaće vas Milena Popević, sertifikovana savetnica za dojenje, ali i naši prijatelji iz kompanija MCG, „Dunav osiguranje“, „Mama Natura“ i „Tosama“. Pripremaju se za sva vaša pitanja i za sve vaše dileme, a sve u želji da vam olakšaju mesece i dane do porođaja, a potom i dojenje.

Pošto nam je korona preselila radionice iz stvarnog u virtuelni svet, malo ćemo pričati i o njoj, o dilemi da li se kovid 19 prenosi tokom trudnoće sa mame na bebu, sme li mama da drži bebu ako je pozitivna, sme li da je doji... I znate šta... Svi odgovori su prilično utešni i to bi trebalo da vas raduje. Tokom trudnoće bi trebalo da se pridržavate svih mera predostrožnosti, od nošenja maske, preko pojačane higijene, do držanja fizičke distance kako biste se zaštitile virusa. Takođe treba da znate i da je važno da potražite lekarsku pomoć ako dobijete povišenu temperaturu, počnete da kašljete ili da otežanog dišete.

Uprkos povremenim šumovima koji ponekad dolaze čak i od lekara i iz porodilišta, dokazano je da rano dojenje, dojenje i isključivo dojenje pomažu bebi da napreduje. I sada u vreme pandemije svaka mama treba da doji uz dobru respiratornu higijenu, da boravi u istoj sobi sa bebom, da je nosi, mazi, grli... Ukoliko mama zaražena koronavirusom nema težu kliničku sliku i ako se oseća relativno dobro, ona može nastaviti da doji, primenjujući sve neophodne mere predostrožnosti. To znači da obavezno nosi masku u blizini deteta, a naročito dok ga doji. Međutim, ako je majka previše bolesna, trebalo bi je podstaći da se izmlaza i da mleko daje bebi šoljicom ili kašičicom, pri tome primenjujući mere zaštite od infekcije.

Ali, znate šta? Nećemo pričati samo o dojenju u vreme korone! Ma, kakvi. Pričaćemo o svemu što vas interesuje, od nege grudi u trudnoći i laktacije, preko ishrane, hidratacije, ragada i mastitisa, do toga kako izgleda pelena bebe koja sisa taman koliko treba. Dotaćićemo se svih važnih pitanja, a ako neko zaboravimo, podsetite nas.
Ako vam ovo zvuči zanimljivo i ako želite da se spremite za jednu od najslađih, ali i najzahtevnijih obaveza u životu, prijavite se. Samo kliknite OVDE, popunite prijavu i čekajte da vam pošaljemo šifru za logovanje i praćenje radionice.
Foto: indianexpress.com, nytimes.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi