Roditeljstvo
09.11.2020.

Drage trudnice, dojenje neće biti teško ako se dobro pripremite

Svaka žena ima pravo da sama odluči šta želi, šta je najbolje za nju samu, za njeno telo, pa i za njenu bebu. Ako je rešila da doji, treba je podržati i pomoći joj, a ako ne želi da hrani bebu svojim mlekom, ne treba je osuđivati i prekorevati, ali joj, ako želi da čuje, možete predočiti zašto je dobro da beba sisa. Recite joj da dojenje smanjuje rizik od infekcija, sindroma iznenadne smrti novorođenčadi, dijabetesa, gojaznosti, astme i alergija i nekih karcinoma, a trudnicama koje žele da doje poručite da se prijave za onlajn radionicu Dečjeg sajta koja će biti održana preko Zoom aplikacije u četvrtak 12. novembra od 11 do 14 časova.

Na njoj će Milena Popević, sertifikovana savetnica za dojenje, pripremiti buduće mame za sve što ih očekuje, za sva iskušenja i faze, za sve fizičke promene i probleme, kao i za sva emotivna stanja. Govoriće se o laktaciji, bebinim potrebama u prvim danima, prvim nedeljama i mesecima, o kolostrumu i zrelom mleku, o položajima za dojenje, o ishrani i hidrataciji, o mastitisu, ragadama, uvučenim i ravnim bradavicama, o izmlazanju, dojenju na zahtev...
Pričaćemo ne samo o tome koliko je mamino mleko važno za pravilan rast i razvoj bebe, nego i o onoj neraskidivoj vezi između mame i njenog čeda, o vezi koja će postajati jača svaki put kada ga ona stavi na grudi.

Budući da će novopečene mame imati bezbroj dilema, strahova i pitanja, posebno u prvim danima, dok se ona i beba ne usklade, i da će je sa svih strana bombardovati savetima, evo malog vodiča koji će joj pomoći da se izbori i sa sobom i sa drugima.

  • U početku se stvara kolostrum, a tek kasnije, između drugog i šestog dana, zrelo mleko.
  • Kolostrum je superhrana za novorođene bebe.
  • Novorođenče ima majušan želudac, toliko mali da će mu mala količina kolostruma, koliko mama može da proizvede prvih dana, biće više nego dovoljna.
  • Nelagodnost ili bol u osetljivim bradavicama obično prođe za 4-5 dana.
  • Što beba više sisa, više ćete mleka imati, jer laktacija počiva na zakonima ponude i potražnje.
  • Bebu treba dojiti na zahtev, kad god poželi.
  • Dojite bebu iz obe dojke, a ne samo iz jedne.
  • Prvih nedelja budite bebu noću na tri sata da bi sisala.
  • Ne paničite ako beba plače, to ne znači da je gladna jer nemate mleka i da treba da joj date formulu.
  • Dojenje traje, pa gledajte da se namestite udobno, da imate čašu vode ili čaja kraj sebe, jastuk iza leđa...
  • Tražite pomoć od ukućana, jer vi treba da budete odmorne, a ne nervozne i pod stresom jer to utiče i na laktaciju i na bebu.

Ako vas interesuje sve ovo, ali i mnoge druge teme koje se tiču dojenja, nege dojki, napredovanja bebe, prijavite se za radionicu jer je broj mesta ograničen. Samo kliknite OVDE, popunite upitnik i čekajte mejl sa linkom za pristup i radujte se našem druženju u četvrtak
Foto: madisonwomenshealth.com, childrensomaha.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi