Roditeljstvo
02.11.2022.

Ako radite nešto umesto deteta vi mu samo činite medveđu uslugu

Kada se dete inati i ne želi da pokupi igračke ili odlaže da uradi domaći, mnogi roditelji će, jer im je tako lakše, pokupiti igračke umesto njega ili će završiti domaći. Zapravo, ovi roditelji će uraditi sve samo da se ne bi raspravljali s detetom u nedogled, a dete će se na ovo lako navići. Da stvari ne bi izmakle kontroli, prestanite da činite detetu medveđe usluge. 

Preteranim pomaganjem činite dete nesigurnim

Koliko god vam se činilo da detetu u određenom trenutku olakšavate jer mislite da je još uvek malo da nešto uradi samo, uskraćujete mu priliku da uči kroz iskustvo i greške i da vežba kako se nešto radi. Jednog dana dete će neminovno morati samo da se zauzme za sebe i da određene stvari radi samostalno, ali će biti potpuno nespremno, jer je to neko drugi uvek radio umesto njega. I ne samo to... Deca umesto kojih roditelji rade većinu stvari ne razvijaju u dovoljnoj meri sopstveni način razmišljanja i samopouzdanje, ne uče kako da se nose sa neuspehom i kako da pametno rizikuju.
Zato sledeći put kada poželite da uradite nešto umesto deteta, razmislite da li je to što radite u njegovom najboljem interesu i da li mu na taj način pomažete.

Ne zalazite na "dečju teritoriju" 

Roditelji pomažu preko svake mere jer veruju da mališan bez njihove pomoći neće uspeti, a tako mu samo šalju poruku kako nije dovoljno sposoban, zreo ili da ne zna dovoljno o određenoj situaciji kako bi je sam rešio. S druge strane, dešava se da roditelji na ovaj način samo žele sebe da umire radeći nešto umesto deteta, a ne zato što misle da je to u njegovom najboljem interesu. Iz tog razloga dete stalno nadgledaju i ophode se prema njemu kao da ono može manje od onoga za šta je zaista sposobno. 

Krenite sa promenom korak po korak

Najpre morate postati svesni da pomažete suviše i da se uplićete tamo gde ne bi trebalo. Trudite se da svaki put sve manje držite predavanja, da što manje popravljate stvari koje dete samo uradi, da pomažete čak i onda kada ne treba i da posredujete u rešavanju njegovih problema. Ukoliko vas dete pita kako da reši neku situaciju, nemojte odmah da nudite svoje rešenje, podstaknite ga da samo potraži sopstveni način. Tako će sledeći put znati da se snađe u sličnim situacijama i da preuzme odgovornost za svoje postupke.
A kada već rešite da izmenite stare obrasce ponašanja, dete će sigurno u početku na sve načine da se trudi da se vrati na staro, da na vas prenese neke svoje odgovornosti, da vam nametne osećaj krivice, ali vi morate ostati istrajni. Ako vam je često žao da se dete muči, preispitajte svoje nesigurnosti i motive koje se kriju iza želje da sve radite umesto drugih. 

Kada dete nauči da radi nešto, od tog trenutka to prepustite samo njemu. Pošto savlada vezivanje pertli, nemojte to više da radite umesto njega zato što žurite i sl. Možete ga nekada upitati treba li mu pomoć oko određenog zadatka, možete mu dati savet, ali ne radite ništa umesto njega. 

Trudite se da nikada ne izgovarate rečenice "Ovo nisi uradio dobro, ne možeš ti to još sam/a. Tata će to brže/bolje da uradi...". Ovim ga samo obeshrabrujete i navodite da sumnja u svoje sposobnosti. Zato se uvek pre nego što nešto uradite za dete zapitajte:" Ukoliko ovo sada uradim za njega, da li će ono to kasnije znati da radi samo za sebe?"
foto: pixabay, unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
3D Ranac za vrtić Minnie Mouse Dance 318427
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.599,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Kuhinje i pribor 61/28975
Kuhinja set 61/28975
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.599,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Konstruktivne P-0225G
Pakovanje sadrži 12 plastičnih šišarki u 3 veličine i 16 boja i 36 raznob...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.429,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi