Roditeljstvo
01.12.2021.

15 predivnih načina da detetu kažete i pokažete da ga volite

Znamo da vam nije vam lako. Znamo da ste umorni, zauzeti, rastrzani, zabrinuti, nepeti i rasejani, da strepite od širenja korone i smanjenja primanja. Znamo da ste umorni i od borbe i od brige, da vam je svega preko glave i da vam se čini da više nikad ništa neće biti isto. Možda ste u pravu, možda zaista nikad ništa neće biti isto, osim jedne stvari – ljubavi prema detetu – i zato mu što češće govorite i pokazujte da ga volite.

1. Na ceduljicama i samolepivim stikerima ispišite „Volim te“ pa ih rasporedite po kući, da ih dete nađe. Jednu mu stavite u patike, drugu u svesku za matematiku, treću u džep jakne, četvrtu između dve novčanice za užinu...

2. Pohvalite ga tati, baki, tetki, ujaku... ako je uradilo nešto lepo, ako je samo usisalo kuću i iznelo smeće, iako to niko od njega nije tražio, ako je savladalo novu veštinu ili dobilo dobru ocenu. Vi ga, kao hvalite krišom, da kao ne čuje, ali tako da ne propusti ni jednu reč hvale.

3. Govorite mu „Volim te“, ali i „Volim kad ti ...“ pa precizirajte to što volite – pridržavaš vrata komšijama, brineš o sestri, sipaš vodu psu i daješ ribicama hranu, pokazuješ drugovima matematiku, redovno zoveš baku da je pitaš kako je...

4. Jasno mu pokazujte i govorite da uočavate njegov trud i dostignuća i budite precizni u vezi sa svakom pozitivnom stvari koju primetite.

5. Kad god možete, lezite pored njega uveče pred spavanje, zagrlite ga, ljuljuškajte ga i obavezno ga poljubite za laku noć pre nego što zaspi. Samo da znate, u ovome povremeno uživaju i tinejdžeri.

6. Ujutro ga budite nežno, uz poljubac.

7. S vremena na vreme mu pripremite omiljeni kolač ili tortu koju obično dobija za rođendan, tek da biste mu pokazali da je on vaš najveći i najvažniji razlog za slavlje.

8. Napravite mu kupku s mehurićima, a uz nju „servirajte“ ili gomilu igračaka za vodu ili neke grickalice u kojima može da se uživa iz kade.

9. Kupite mu iznenadni poklon. Važno je da nema povoda i da ima neke simbolike. Ne kupujte poklon za peticu u školi i pohvale trenera, već sitnicu koja će ga asocirati na nešto što vam je oboma važno ili što oboje volite, a što na koncu pokazuje koliko njega volite.

10. Ohrabrujte dete i hvalite ga. Ovo prvo što češće, ovo drugo svaki put kad zasluži.

11. Držite na stolu na poslu, ekranu telefona i računara vašu zajedničku sliku.

12. Grlite ga i ljubite ga usput, na svakom koraku.

13. Govorite mu šta kod njega najviše volite.

14. Pričajte detetu lepe, smešne, zanimljive ili uzbudljive priče iz vremena kada je bilo beba.

15. Ako imate više od jednog deteta, svakom ponaosob pokazujte i govorite da ga volite!
Foto: dreamstime_m_104664655-Oksun70, 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno