Roditeljstvo
04.11.2020.

Pet stvari koje treba da znaju svi koji čekaju svoje prvo dete

Lepota prvih dana i prvih meseci roditeljstva počiva na činjenici da će vam posao biti veoma jednostavan jer ćete zadovoljavati bazične potrebe svog novorođenčeta. Vaš posao će biti da bebi pružite ljubav, mleko, čiste pelene i kvalitetan san, a tek posle trećeg meseca možete računati na složenija zaduženja, obaveze i izazove. Dakle, tokom te prve faze ne treba da raumišljate kako da budete savršen roditelj u mesecima i godinama koje dolaze, već se navikavajte na činjenicu da imate bebu, zadovoljavajte njene potrebe i zapamtite ovih pet važnih saveta iskusnih majki.

Dojite bebu kad god poželi

Od maminog mleka ne postoji bolja hrana, niti postoji išta efikasnije i delotvornije od dojenja za uspostavljanje one najvažnije, neraskidive veze između mame i bebe. Zato, drage buduće mame i drage mame, dojite svoje bebe. Dojite ih kad god zatraže, dojite ih uvek i svuda, jer beba ne treba da čeka i beba ima pravo da bira kada će i gde će da jede. Hranite se zdravo, uzimajte dovoljno tečnosti, spavajte i odmarajte se da biste imale dovoljno mleka A ako spadate u onaj mali, ali zaista mali procenat žena koje ne mogu da doje, ne očajavajte, jer nećete zbog toga biti manje dobre mame. Važno je da je beba sita, zdrava i da lepo napreduje.

Ne možete da pokvarite malo dete

Nijedna beba, a posebno ne ona tek rođena, ne plače za džabe, da bi manipulisala vama ili da bi vas naterala da je nosite, već plače zato što ima dobar razlog. Ili je gladna, ili je žedna, ili joj je puna pelena, ili je nešto boli, ili joj je vruće/hladno, ili prosto želi maminu blizinu. Bez obzira na to koliko često odgovarate na plač novorođenčeta, nećete ga razmaziti. Ne ostavljajte ga da plače, jer ste čuli da će prestati, samo ako ga budete dovoljno dugo ignorisali, već ga utešite. A ako baš planirate da uterujete bebu u red, sačekajte da napuni makar tri meseca da biste reagovali tek na treći, a ne na prvi plač.

Bebu nije briga kako izgledate

Društvene mreže su pune fotografija prelepih, negovanih, doteranim mladih majki koje nedelju-dve ili mesec-dva nakon porođaja u svakom trenutku imaju sređenu frizuru, namazane nokte, diskretnu šminku i liniju od pre trudnoće, ali to treba ignorisati. Lepo je to kad se mama dotera, kao što je lepo i da ima tip-top sređenu kuću i društveni život, ali nije naročito realno, a posebno nije nešto čime vi treba da se opterećujete. Vašu bebu uopšte nije briga kako izgledate, da li vam majica za dojenje ima fleku, a trenerka rupicu, da li je sudopera puna i da li ima neopeglanog veša, njoj su potrebni vaša ljubav, hrana i sigurnost. A mišljenje nebitnih ljudi svakako ne treba da vam bude bitno.

Pitajte sve što ne znate, a muči vas

Svaka mama mora da ima nekoga na koga može da se osloni. Nije bitno da li je to njena mama, svekrva, sestra, zaova, kuma ili prva komšinica, da li je to patronažna sestra ili pedijatar, važno je da toj osobi veruje i da je ta osoba spremna da je sasluša i da pravi savet svaki put kad zatreba. Mnoga pitanja će biti smešna (ne mami), biće i onih glupih (ne uplašenoj mami), neka će se ponavljati, neka će se brzo zaboravljati, ali će svako od njih u jednom trenutku izgledati kao najvažnije na svetu. Zato drage buduće mame, pitajte sve što vas muči.

Podelite obaveze oko bebe sa partnerom

Svaka majka misli da ona najbolje zna kako da zadovolji sve potrebe svoje bebe, da samo ona zna kako da je uspava, okupa, drži, nosi, ali mudre mame znaju da obaveze oko bebe treba deliti i to najbolje sa bebinim tatom. Zato nemojte da kritikujete supruga i da ispravljete sve što radi sa bebom. Ako beba počne da plače dok je tata drži, nemojte je uzimati od njega, neka se snađu, neka se uhodaju i nek se uklope.
Pomoć će vam trebati i od drugih bliskih ljudi, da biste mogli da dremnete, da jedete, da se istuširate, da skoknete do apoteke ili do lekara, pa im nemojte tražiti manu, posebno ako su odgajili već neko dete, recimo vas ili vašeg supruga.

I još nešto... Uživate u ovoj fazi jer je jednostavna. Pravi posao tek počinje.
Foto: sdwic.org, raisingchildren.net.au, sleepytimecoach.com, babycenter.ca

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi