Roditeljstvo
03.11.2020.

Odmah zaboravite na ove tvrdnje o roditeljstvu i odgajanju dece

O roditeljstvu možemo čuti različite savete od stručnjaka, pedagoga, psihologa ali i od osoba koje su već iskusni roditelji. Neke od njih prihvatamo čak iako ih nismo analizirali dovoljno, iako se možda sa njima i ne slažemo u potpunosti. Svakako, sve ovo utiče na odnos koji gradimo sa detetom pa bi neka uverenja trebalo eliminisati. 

Razvoj deteta je pravolinijski

Uvreženo je mišljenje da se dete razvija linearno i da će, kada krene sa učenjem, da briljira u svim novim veštinama, međutim to ne mora uvek da bude tako. Kada, recimo, nauči da vezuje pertle, može se desiti da u drugim stvarima ne briljira, pa čak i da vam deluje da malo nazaduje u drugim stvarima, ali je sve to potpuno prirodno i normalno. Razvoj će se naravno nastaviti, ali ne treba očekvati da će u potpunosti biti predvidiv i konzistentan. 

Samo autoritet i strah donose disciplinu 

Ovo svakako nije tačno. Trebalo bi izbegavati vaspitavanje i disciplinovanje zasnovano na strahu. Postoje mnogi drugi, blaži načini da dete vežba veštine i lepo ponašanje pa je dozvoljeno i da se opustite ponekada. 

Sve zavisi samo od roditelja 

Dosta roditelja misli da su samo i isključivo oni odgovorni za vaspitavanje deteta i izgradnju njegove ličnosti. Svakako da jesu u velikoj meri, međutim deca značajan deo dana provode sa vaspitačima, učiteljima, drugarima, rođacima, pa nekada jedan njihov komentar može da učini ono što vi možda niste uspevali mesecima.

S detetom ne treba pregovarati

Nemojte se plašiti da će vaš autoritet oslabiti ukoliko detetu dozvolite da iskaže svoje mišljenje čak i kada vi mislite da nije u pravu. Možda će vas nekada pozitivno iznenaditi argumentima u svoju korist. Autoritet se može graditi i uz fleksibilnost i otvoreni um. Stoga razmislite i vi pre nego što krenete sa insistiranjem na određenom stavu. 

Detetu ste ili roditelj ili drug 

Ovde nikako ne sme da postoji ovo "ili-ili". Ruku na srce, deci na prvom mestu roditelj mora biti autoritet i čvrsta ruka. Međutim, ne smemo zaboraviti i trenutke u kojima je u redu biti i prijatelj sa njima kada to njihov uzrast dozvoli, deliti savete i male tajne, radosti i prilike za zajednički provod, jer je važno da dete oseti sigurnost i da zna da ste uvek tu za njega. 

Disciplinovanje zahteva mnogo objašnjavanja 

Kada pogreše, deca su najčešće poprilično svesna toga i znaju šta nisu uradili kako treba. Previše objašnjavanja ponekada kod njih može da izazove dodatnu ljutnju i bes, pa previše objašnjenja može biti samo kontraproduktivno. Mnogo efektnije će biti ukoliko detetu jednostavno skrenete pažnju na grešku koju je napravilo i na posledice koje takvo ponašanje nosi. 

Deca usvajaju sve vaše greške

Roditelje često brine da ako u nekom tretnutku odreaguju grubo, neočekivano, ako planu ili na bilo koji drugi način daju detetu loš primer, da će takvo ponašanje dete u kasnijem uzrastu takođe usvojiti. I to se naravno može desiti ali samo ukoliko su takve ishitrene reakcije roditelja pravilo i ukoliko se često ponavljaju. Svi smo živa bića, imamo bolje i lošije dane a naročito kada dođu deca i hiljadu i jedna obaveza, pa je normalno nekada izgubiti živce i odreagovati impulsivno. Male greške su deo međuljudskih odnosa i svakodnevice, pa ako se nekada desi sa imate ovakve propuste, ne morate brinuti da će deca to obavezno da usvoje kako obrazac ponašanja.
foto: pixabay, unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno